Čistě z pohledu fyziologie je rozsah vzdáleností, na které může oko vidět ostře, e určen dvěma body. Největší vzdálenost nazýváme vzdálený bod oka a nejmenší vzdálenost, při níž ještě oko zobrazí předmět ostře, je blízký bod. U zdravého oka je vzdálený bod v nekonečně velké vzdálenosti, blízký bod oka bývá v průměru kolem 15 cm a mění se s věkem (u dětí asi 10 cm). Vidění na tak malou vzdálenost je však spojeno se značnou námahou a oko se brzy unaví. Co se týče čtení, pak nejvhodnější vzdálenost pro čtení a prohlížení drobných předmětů je 25 cm. Zjednodušeně lze říci, že naše oko je schopno vidět „nekonečno“, tedy za předpokladu že nekonečno produkuje světlo a že naše oči jsou zdravé.

Trocha matematiky 

Matematickou řečí čísel, za podmínek, že jsme na rovině a vezmeme v úvahu zakřivení země a optimální podmínky, lze spočítat, že člověk o výšce 170 cm dohlédne na vzdálenost kolem 4,7 km. Říká se tomu pozorovatelný horizont. Pro srovnání – na měsíci by to bylo 2,4 km a na Venuši 4,5 kilometrů. Dále, než jsou zmiňované vzdálenosti, bychom viděli pouze za předpokladu, že pozorovaný předmět má nějakou výšku a přesahuje tedy viditelný horizont. Když do našich matematických úvah přimícháme trochu cestování, tak z výšky Eiffelovy věže (300 metrů) jsme, za optimálních podmínek, schopni vidět na vzdálenost až 62 kilometrů!

Vidět dlouho a dále

Obecně je zrak smysl, který umožňuje vnímat světlo, barvy, vzdálenosti, prostor a tvary. Člověk přijímá přes zrak do mozku až 80 % všech informací. Smyslovým orgánem je oko, které se strukturou plně přizpůsobuje potřebě zaostřit paprsek světla na sítnici. Mít dobrý zrak je dílem nejen genetických dispozic, socio-pracovních zvyklostí, ale i zdravého životního stylu. Pokud ten nejsme schopni dodržovat, nabízí se možnost podpořit zdravou funkci oka jinými prostředky. Na trhu jsou k dostání potravinové doplňky cílené právě tímto směrem. Co mohou obsahovat a jaké účinky či funkci mají jednotlivé složky na lidský zrak? Lutein spolu s zeaxantinem se hromadí v sítnici oka a plní funkci ochrany proti volným radikálům. Omega-3 obsahuje nenasycené mastné kyseliny, mj. kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a eikosapentaenovou (EPA), u nichž  jsou kromě pozitivních účinků na kardiovaskulární systém a centrální nervový systém studiemi doloženy i pozitivní účinky na zdraví zraku. Troxerutin je derivát rutinu, který zvyšuje pevnost krevních kapilár a pružnost cév. Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, stejně jako vitamin C. Ten posiluje normální funkci imunitního systému, činnost nervové soustavy a tvorbu kolagenu pro normální funkci krevních cév. B-komplex je důležitý pro správné fungování očí a nervového systému. Ovlivňuje i metabolismus v jednotlivých očních buňkách. Neutralizuje volné radikály a napomáhá k prevenci a omezování šedého zákalu (katarakta), případně ztráty centrálního vidění. Zinek mj. přispívá k udržení normálního stavu zraku, mangan, selen a měď pak podporují ochranu buněk před oxidativním stresem.