Fakt, že určité fitness centrum pro vás nemusí být vhodné, ještě nutně neznamená, že je nekvalitní. Poměrně často se ale taková zařízení dokážou ideálně věnovat jen zdravým jedincům, bez jakýchkoli omezení. Přicházíte-li však do fitka s určitými zdravotními potížemi, nadváhou či obezitou nebo některou z dalších civilizačních chorob, nemusejí vám být schopní tamní trenéři dostatečně pomoci. A vy zkrátka nemůžete nastoupit stejný cvičební program jako dvacetiletý svalovec nebo padesátiletá sportovně založená žena.

Dokonalá znalost 

Základem pro vhodné cvičení ve fitku je tak být pod dohledem trenéra profesionála, který má znalosti nejen v oblasti sportu, ale také přehled o lidském těle a zdraví a dokáže zohlednit v tréninku vaše případná fyzická či jiná omezení. Skutečný profesionál, který si třeba právě s vaším zdravotním stavem neví rady, tuto skutečnost bez problémů přizná a doporučí vám jiného specialistu na tu kterou problematiku.

Trénink na míru

Trénink je třeba sestavit každému zájemci na míru. Trenér by měl před začátkem jakéhokoli cvičebního programu provést důkladný pohovor, vyptat se svého svěřence nejen na jeho zdravotní stav a případná omezení, na léky, které užívá, ale také na zvyky, vztah k pohybu vůbec, stejně jako zkušenosti s předchozími aktivitami. Ani podle toho ale nelze obvykle stanovit definitivně nejvhodnější pohybovou aktivitu, její intenzitu a frekvenci, ta je obvykle upravována v průběhu prvních hodin. Trenér při nich zjistí – ovšem s vaší spoluprací – jak vám konkrétní cvik, pohyb vyhovuje. A není od věci mu sdělovat i to, jak jste se cítili večer po cvičení či druhý den. Vybírejte tedy takové fitness centrum, kde se o vás budou pověření lidé snažit zjistit co nejvíce a kde vás nespustí z dohledu po první hodině cvičení. Navštěvovat také můžete tzv. rekondiční centrum, které se specializují právě jedince se zdravotními potížemi.