Nikotin je psychoaktivní droga v tabákových produktech, která vytváří závislost. Výzkumy uvádí, že tato závislost může být stejně silná jako u heroinu, kokainu či alkoholu. Odvykání kouření je těžké. Uživatelé často zažijí recidivu v důsledku stresu, růstu hmotnosti a abstinenčním příznakům, jakými bývá podrážděnost, problémy s koncentrací a zvýšená chuť k jídlu.

V čem je nebezpečí

Tabákový kouř, který obsahuje smrtící směs více než 7 000 chemikálií (z nichž stovky jsou toxické a přibližně 70 z nich může způsobovat rakovinu), může zapříčinit vážné zdravotní problémy, mnoho nemocí a smrt. Lidé, kteří s kouřením přestanou, silně omezují riziko vzniku těchto nemocí i předčasného úmrtí. Zdravotní přínos je sice větší u lidí, kteří přestanou v mladším věku, skoncovat s kouřením je ale přínosné ve všech věkových kategoriích.

Když přestanete

Odvykání kouření snižuje riziko rakoviny plic a dalších typů rakovin, koronárních srdečních nemocí, mozkové mrtvice a periferních vaskulárních nemocí. Riziko koronárních srdečních nemocí se podstatně sníží do 1 až 2 let od odvyknutí kouření. Dále se sníží respirační symptomy, jako jsou kašel, sípání a dechová nedostatečnost. Odvyknutí kouření také omezuje riziko rozvoje chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). U žen během reprodukčních let kromě toho snižuje riziko neplodnosti. Ženy, které přestanou kouřit během těhotenství, rovněž zmenší riziko, že budou mít dítě s nízkou porodní hmotností.

Nejste dost silní?

Většina kuřáků se s kouřením snaží přestat svépomocí. Ti, kteří však potřebují pomoc, se mohou obrátit na odborníky např. v centrech pro odvykání kouření. Existují i další cesty, např. terapie nikotinovými náhražkami. Zahrnuje používání produktů, které nabízejí nízké dávky nikotinu, ale neobsahují toxiny přítomné v kouři. Cílem terapie je ulevit od nutkavé touhy po nikotinu a zmírnění symptomů, pokud někdo přestává kouřit cigarety a bezdýmový tabák.

Obecně nejlépe pomáhá mírným až silným kuřákům (kteří kouří více než 15 cigaret denně). Tento způsob v porovnání z odvykáním svépomocí dvojnásobně zvyšuje šanci na úspěch. Nikotinové náhražky se dodávají v několika formách: jako náplasti na pokožku, spreje nebo orální formy, jako jsou žvýkačky, pastilky či v ústech rozpustný film. I ten nahrazuje dávku nikotinu v podobném množství, jako ji tělo přijímá z cigarety. Stačí vložit papírek na jazyk nebo pod něj. Při styku se slinami se začne rozpouštět a skrz sliznice okamžitě uvolňovat dávku nikotinu. Může být navíc vybaven příjemnou mentolovou příchutí, která osvěžuje dech.