Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hamburgery jsou zdravé, oříšky stačí tolik nesolit, tvrdí vědci z českého IKEMU

/
  • Na hamburgrech nejvíce škodí houska, majonéza, kečup a hranolky. Proti grilovanému masu nikdo nic nemá...
    Na hamburgrech nejvíce škodí houska, majonéza, kečup a hranolky. Proti grilovanému masu nikdo nic nemá... (profimedia.cz)
    27. srpna 2014 ● 17:35

    Trápí vás každé kilo navíc, hlídáte si tuky ve stravě a bez biopotravin nedáte ani ránu? Tak zpozorněte! Odborníci z IKEMu některé zažité mýty vyvracejí.

  • 1.

    Zdravá nadváha


    Mnoho lidí je posedlých svou váhou a úzkostně si ji hlídá. V IKEMu však zjistili, že tuková tkáň obsahuje kromě zdroje energie i látky, které podporují imunitu. „Ovšem nic nesmí jít do extrémů,“ varuje MUDr. Věra Adámková z pracoviště preventivní kardiologie IKEM a dodává: „Někteří z nás si hlídají svou BMI, ale to je jen pomůcka. Podle našich závěrů jsou nejšťastnější a nejzdravější ty osoby, které mají pět až šest kilo nadváhu.“ Pokud podle ní přijde na operační zákrok starší člověk s pár kily navíc, bude se zotavovat daleko lépe, než jiný hodně hubený.

    Lidé s nadváhou 5 kilo jsou prý šťastnější
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Hamburgery ano, ale…


    Tolik oblíbené Hamburgery někteří vůbec nedají do pusy. Vždyť se všude píše, jak jsou nezdravé! Jak to tedy doopravdy je? „Velmi záleží na úpravě tohoto pokrmu. Samotné maso na hamburger není závadné, a pokud se připraví na grilu a nepřipálí se, dá se říct, že jde o zdravé jídlo, Pokud si ho ovšem někdo vloží do dvou bílých nasládlých housek, zalije kvantem kečupu a majonézy a přidá slaninu? Tak to už se za zdravé jídlo označit nedá,“ vysvětluje doktorka Adámková.

    Na hamburgrech nejvíce škodí houska, majonéza, kečup a hranolky. Proti grilovanému masu nikdo nic nemá...
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    A co biopotraviny?


    Podle Adámkové zatím neexistuje seriózní studie, která by porovnala běžné a biopotraviny. „I druhy biozeleniny a ovoce rostou ve stejné půdě jako ty »obyčejné«, padá na ně stejný spad z ovzduší. Biovýpěstky napadají plísně i parazité a nikdy nebylo prokazatelně doloženo, že neškodí lidskému zdraví,“ tvrdí lékařka.

    Jsou biopotraviny skutečně prospěšné?
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Jak je to vlastně s opalováním


    Jako u všeho je vždy potřeba použít zdravý rozum. Někomu slunce vůbec neškodí, nespálí se. Ale i takový člověk by měl užívat ochranu před sluncem. A pak jsou jedinci s velmi světlou kůží, kteří by se měli slunci úplně vyhýbat.

    Opalování ano, ale s mírou
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Zdravé oříšky


    Rádi zobete křupané nasolené a do zlatova opražené oříšky? Většina výživových poradců vás od nich bude odrazovat. Jsou prý příliš tučné, připravené na přepáleném oleji. „Je to opět trochu jinak. Ořechy obecně jsou zdraví prospěšné, protože obsahují tzv. »zdravé« tuky. Opražené na sucho nebo na kvalitním řepkovém oleji vám nijak významně neublíží. Pokud si je ovšem zasypete solí, ze zdravé pochutiny se stane rázem nezdravá,“ uzavírá doktorka Adámková.

    Ořechy ano, ale nezdravá je sůl...
    Autor: profimedia.cz

    Zítra čtěte na Blesk.cz druhý díl!
    Lopocení ve fitnessu není potřeba! Co ho nahradí? Budete se divit, co doporučují čeští vědci. Mají také zajímavý názor na konzumaci alkoholu. Článek, který bude radost číst, vám přineseme ve čtvrtek v 16 hodin.

Témata

ikem mýty

Dnešní horoskopy