Nevhodná kombinace léčiv může mnohonásobně zvýšit účinky jednotlivých léků nebo je naopak zcela potlačit. To znamená, že důsledky těchto kombinací mohou mít vážný dopad na vaše zdraví. „Znám případy nevhodné kombinace léčiv, kdy účinek léku vzrostl stonásobně. To je jako předepsat sto tablet na spaní denně. Podobné, i když menší změny v účincích může způsobit i obyčejný grepový džus,“ varuje PharmDr. Josef Suchopár ze společnosti Infopharm.

Znám své léky – novinka pro pacienty!

Nevhodné kombinace léků není jediný problém českých pacientů. Podle průzkumu agentury STEM/MARK až 50 % pacientů neužívá léky podle instrukcí lékaře nebo příbalového letáku a 25 % lidí si samo upravuje dávkování. A proto Asociace inovativního farmaceutického průmyslu spustila na internetu poradnu Znám své léky.

Jak poradna funguje?!

* Vyplníte seznam všech léků, které užíváte.
* Za 2–5 dnů dostanete odpověď, jestli vaše léky jsou, nebo nejsou vhodně kombinované.
* Součástí rady je i návod, jakých potravin a bylinek byste se měli vyvarovat.      * Poradna je anonymní a bezplatná.
* Poradnu už od června využilo 750 osob.
* Bylo odhaleno 150 nevhodných kombinací léků a 40 duplicitních léků, které mohou negativně ovlivnit zdraví pacienta.

Potraviny a bylinky, které mění účinek léků

Celozrnné výrobky: vysoký obsah vlákniny čistí střeva. Když si zároveň vezmeme lék proti bolesti, nezabere, protože balastní látky ve střevě zpomalí jeho vstřebávání a úleva přijde později.

Česnek: může snižovat účinek některých léků k léčbě AIDS/HIV, může zvyšovat účinek léků »na ředění krve«.

Brokolice: obsahuje vitamin K, který podporuje srážení krve. Proto ji není dobré kombinovat s léky na ředění krve.

Tvaroh, sýry: některé léky na řídnutí kostí přestávají účinkovat ve chvíli, kdy se potkají s mlékem, tvarohem anebo sýry.

Kola a mléko: tyhle tekutiny se špatně snášejí s antibiotiky. Kofein způsobuje nespavost a podrážděnost, mléčné výrobky »obalí« střeva a ta pak hůře léky vstřebávají.

Ginkgobiloba a Kurkuma: může ovlivňovat účinek léků »na ředění krve«.

Echinacea a pálivá paprika: může zvyšovat účinek některých léků na snížení cholesterolu.

Třezalka: může snižovat i zvyšovat účinek mnoha léků – hlavně antidepresiv, léků na spaní.

Pepř: může zvyšovat účinek a výskyt nežádoucích účinků antituberkulotik, může i zvyšovat účinek některých léků na snížení cholesterolu.

Pozor na citrusy

Téměř každý ví, že účinek léků negativně ovlivňuje alkohol. Méně už je známo, že podobný účinek na některé léky mají citrusy. „Nejvíce »nebezpečná« je grapefruitová a pomelová šťáva, ovšem pouze na určité léky, například na cholesterol (zejména na simvastatin, lovastatin a atorvastatin), na jiné léky vůbec nepůsobí,“ vysvětluje MUDr. Michal Prokeš.