Celiakie se nejčastěji projevuje u lidí mezi 20. a 30. rokem života. Do té doby mohou být její příznaky málo výrazné a pacient je považuje za následky přejedení nebo stresu. „Až endoskopické vyšetření nemoc prokáže,“ říká Romana Žatecká ze serveru Ordinace.cz.

Co to je

Celiakie je autoimunitní dědičné onemocnění. Jeho spouštěčem je bouřlivá reakce na lepek. Organismus proti němu začne tvořit protilátky, které poškozují sliznici tenkého střeva. Vznikají záněty a ty likvidují ty části střeva, kterými se vstřebávají tuky, bílkoviny, vitaminy a minerály.

Příznaky:

  • průjmy
  • plynatost
  • bolesti břicha
  • řídnutí kostí
  • chudokrevnost
  • hubnutí
  • nesnášenlivost mléčných výrobků
  • vyrážka po těle

Alergie na lepek není celiakie

U některých pacientů se vyšetřením neprokáže celiakie, ale »jen« alergie na lepek. Ta se liší tím, že nepoškozuje sliznici tenkého střeva, ale vyvolává křeče, nadýmání, únavu a bolest kloubů. Zda jde o alergii na lepek nebo celiakii určí lékař.

Léčba

Jedinou a doživotní léčbou je dieta. Pacienti si nejprve pomyslí – tak vynechám bílou mouku a je to. „Poprvé se pořádně podíváte na obaly a začnete číst složení. A zjistíte, že mouka je skoro ve všem! A když seženete bezlepkové potraviny, jsou velmi drahé,“ popisuje své zkušenosti pacientka Lada (26) a dodává, že výjimečně dietu poruší. Co se stane? „Pokud je to výjimečně, nic se neděje. Mnohem horší je, když pacient porušuje dietu častěji. A nejhorší je to u dětí. U nich mohou nastat problémy se zpomalením růstu nebo potíže s učením,“ varuje Vladimíra Havlová, nutriční terapeutka IKEM Praha.

Cukrovka a zvýšené riziko rakoviny

Celiakie snižuje celkovou imunitu, zhoršuje stav střev. Proto nemocným hrozí zvýšené riziko vzniku rakoviny střev, žaludku a jícnu. Celiakie se také často pojí s diabetem prvního typu.

Co je lepek?

Lepek je směs dvou bílkovin, které se nacházejí v obilninách, především ve pšenici, žitě a ječmeni. Nejvíc lepku je v pšeničné mouce.

Jak chránit děti?

Celiakie je dědičná z deseti až dvaceti procent. Děti celiaků by měly být co nejdéle kojené a první jídlo s lepkem by měli dostat co nejpozději. Odborníci odhadují, že u nás je asi padesát tisíc celiaků.