Už studie z roku 2007 publikovaná v časopise The Foot dospěla na základě srovnání chodidel moderního člověka s „tlapami“ našich předků k závěru, že lidé měli zdravější nohy, když nenosili obuv. Dlouholetým nošením bot si lidstvo totiž nejen řádně zdeformovalo dolní končetiny, ale přivodilo si též různé vady na páteři.

„Obout boty na nohy je téměř jako je dát do sádry. Máte-li nohu v sádře, během šesti týdnů svaly atrofují o čtyřicet až šedesát procent. Něco podobného se stane s vaším chodidlem, je-li uvězněno v botě,“ tvrdí například irský fyzioterapeut Gerard Hartmann, který má ve své péči ty nejlepší světové běžce na dlouhé vytrvalostní tratě. Důsledkem toho pak člověk trpí mnoha neduhy, jako jsou plochá noha, problémy s klouby a vadné držení těla. Špatná chůze i technika běhu navíc zvyšují riziko zranění a poškození kloubů, vazů a chrupavek.

Není proto divu, že v posledních letech se stává chůze naboso, takzvaný barefooting, novodobým módním trendem. Vstříc jeho vyznavačům jde i samotný obuvnický průmysl, protože chodit bez bot po městě a do práce je přece jen společensky riskantní. Vynalezli proto boty-neboty. Zvenku se sice jako boty tváří, ale člověk se v nich cítí, jako by chodil naboso. Věrně kopírují stavbu chodidla, jsou velice lehké a mají jen velmi tenkou podrážku. Plní ochrannou funkci bot, která zabraňuje zranění kůže, ale zároveň člověk cítí při chůzi kontakt se zemí, každý kamínek a klacík na cestě, každou nerovnost terénu, což mu poskytuje zcela zdarma blahodárnou masáž chodidel. S tím souhlasí fyzioterapeutka Sendi Lagatorová z Institutu sportovního lékařství, když říká: „Chůze naboso stimuluje nervovou soustavu, akupunkturní body, podporuje krevní oběh a imunitní systém."

Celebrity prsťáky milují

Prstové boty mají jak své vyznavače, tak i odpůrce. Na běhání je nosí slavné hollywoodské herečky Kate Hudsonová a Scarlet Johansonnová, které je považují za stylové a prospěšné pro správné držení těla. I takový elegán jako anglický princ Harry si tyhle „neoprenové rukavičky“ natahuje na nohy. Ve výbavě je má i americká armáda, neboť vojákům umožňují mrštnější, obratnější i tišší pohyb v terénu.

Módní trapas v pětiprsťácích způsobila na předávání Oscarů Markéta Irglová. U nás je však nejhlasitějším propagátorem chůze naboso herec a komik Jaroslav Dušek, který barefootovou obuv doporučuje jako přijatelný kompromis pro ty, co si ještě netroufají jako on se bot zcela vzdát. Za pravdu mu na internetu dává celá řada těch, kteří si boty-neboty zamilovali, že už si bez nich chůzi neumějí ani představit. „Je to jako druhá kůže, vskutku neznám lepší boty, co se týká pohodlí,“ píše na svém blogu třeba Mikuláš Kvapil. „Po roce nošení už jiné boty neobuju, nikdy jsem v nich totiž nezakopl ani si nezvrkl nožku. Že vypadají neobvykle, je mi jedno. Já bych si zas nikdy neobul gumáky a žabky,“ svěřuje se na jednom diskusním fóru Tomáš. A další mu jen přizvukují. Podle nich si zvláštní obuv žádá zvláštní pozornost.

Najdou se mezi nimi i kritičtí uživatelé, kteří poukazují na špatný materiál bot, který se vytáhne až o dva centimetry a už po třech měsících každodenního nošení se opotřebuje a prodře. Jako další nevýhody zmiňují poměrně vysokou nákupní cenu (okolo 3 tisíc korun) a nedostatečnou ochranu před chladným počasím v zimě.

V názoru na zdravotní nezávadnost barefootových bot se ovšem rozcházejí sami ortopedi: jedni je vychvalují, druzí naopak varují, že mohou při sportu zapříčinit lidem zranění. V Americe dokonce čelí nejznámější výrobce pětiprstových bot žalobám a obviněním z klamavé reklamy.