Každého určitě nejvíce zajímá, jestli je proti rakovině nějaká prevence. „Zdravý životní styl a dostatek fyzické aktivity. Jednoznačné doporučení pro nějaký vitamín neexistuje. Proběhla celá řada analýz např. vitamin D u žen, ale nelze učinit jednoznačné závěry,“ uvedl prof. Petruželka.

Rakovina plic je u nás jednou z nejrozšířenějších. Ani jí nelze předcházet? „Včasné odhalení rakoviny z dechu je předmětem výzkumu, ale zatím nebyla doložena účinnost této metody. To ale neznamená, že se v budoucnosti neuplatní,“ uvedl prof. Petruželka a dodal: „Tímto problémem se mimo jiné zabýváme v rámci výzkumného zaměření plicního centra při 1. LF UK VFN.“

Základem tak podle něj zůstává prevence a včasná návštěva lékaře při problémech: „Co se týče screeningu plicních nádorů, zatím není v Evropě prováděn, i když výsledky americké studie prováděné s nízkozátěžovým CT plic u rizikových skupin byly pozitivní,“ dodal profesor.

Profesor se vyjádři i k etičnosti dokumentu o rakovině, který právě vysílá Česká televize. „Dokument je velmi dobrý a obdivuji ty, kteří přijali účast v natáčení. Myslím ale, že průběh choroby ve všech stadií je intimní záležitostí každého,“ dodal.

 Celý chat si můžete přečíst ZDE