1. rada: Nechte se informovat!

Na první vstupní prohlídce by vám lékař měl udělat celkový snímek obou čelistí včetně zubů a měl by vypracovat léčebný a rozpočtový plán. Pacient tak bude detailně seznámen s tím, co všechno bude absolvovat a jaká bude cena ošetření.

2. rada: Dentální hygiena

Na vstupní prohlídce by měl zubař novému pacientovi doporučit návštěvu dentální hygienistky. Ta zkontroluje stav zubního kamene, dásní a pigmentace na zubech a ukáže, jak správně čistit zuby.

3. rada: Ať vás to nebolí!

Stomatolog by měl aplikovat pacientovi před všemi bolestivými zákroky lokální anestezii. „Ta už je dnes považována za standard a nutnost. Představuje komfort pro pacienta, který se pak nemusí bát bolesti, i pro lékaře, kterému umožňuje provést kvalitní ošetření,“ vysvětluje MUDr. Alexander Schill z pražské kliniky Schill Dental Clinic.

4. rada: Kontrolujte hygienu!

Známkou kvalitní zubní ordinace je také maximální hygiena a sterilní prostředí. Stomatolog i jeho asistentka musí používat rukavice na jedno použití a ústní roušku. Pacient by měl dostávat ochrannou zástěru.

Všímat byste si měli také toho, jak je v ordinaci uklizeno. Pokud se v koutech válí prach, pryč odtud. I vybavení (např. vrtačka) by neměla vypadat jako z roku jedna dvě. Samozřejmostí by měl být i rentgen v dosahu ordinace nebo přímo na stomatologické klinice.

5. rada: Moderní pomůcky

Moderní ordinace používají lupové brýle, s jejichž pomocí dokáže lékař provádět precizní a odpovědný výkon.

6. rada: Proti infekci

Výkony jako vrtání a broušení často probíhají v infekčním prostředí. Prevenci proti ní představuje gumová membrána, kterou lékař vloží pacientovi do úst. Ta zabraňuje polknutí nebo vdechnutí zbytkového zubního materiálu a zamezuje rozšíření případné infekce.