Zapomeňte na slipy

Udržování varlat »v chládku« je základ pro tvorbu životaschopných spermií. Jakmile se ale muž oblékne do slipů a těsných džínů, teplota se rázem zvýší a produkce spermií zpomalí. Pořiďte si boxerky nebo do módy se vracející volné trenky.

Zásobte se zinkem

Podle odborníků ze serveru zenska-neplodnost.cz je zinek důležitý pro tvorbu i aktivitu spermií. Doporučená denní dávka je minimálně 15 mg zinku. I toto malé množství dokáže napravit škody, které na spermiích páchají nejrůznější chemikálie kolem nás. Zinek je přítomný především v mořských plodech, v celozrnném pečivu a luštěninách.

Stop kouření a alkoholu

»Kouření může poškodit sperma a snižuje plodnost« varují krabičky. Každá vykouřená cigareta porušuje membrány spermií, způsobuje jejich »lenost« a neschopnost oplodnit vajíčko. Kouření také poškozuje DNA, takže vadné spermie mohou způsobit některé vrozené vady. Kouření má také špatný vliv na sex. Zhoršuje prokrvení, a tak má nejeden kuřák problémy s potencí.

I alkohol má vliv na tvorbu spermií. Jeho nadměrný příjem snižuje produkci testosteronu o 20 % ještě 12 hodin po tom, co jste přestali pít. I pivo je zrádné. Obsahuje velké množství rostlinných estrogenů, které snižují mužskou plodnost tím, že napodobují ženské hormony.

Síla mysli

I vlastní myslí a touhou po dítěti se vaše šance na početí zvyšuje. Portugalští vědci dokázali, že muži, kteří chtějí dítě, mají vyšší produkci testosteronu než muži, kteří o dítě zatím zájem nemají.

Buďte bio

Pesticidy a postřiky proti plísním neničí jenom škůdce na ovoci a zelenině. Dokážou úplně zastavit produkci testosteronu ještě 17 hodin po jejich požití. Pokud tedy nemáte na zahrádce vlastní ovoce a zeleninu, tu kupovanou si raději loupejte.