Zubař

To je klasika. Představa zvuku vrtačky dokáže vyděsit jak dítě školou povinné, tak i drsně vypadajícího muže. Přitom péče, kterou Češi věnují péči o svůj chrup, rok od roku roste. Každý z nás navíc může pravidelnou péčí přispět k tomu, aby se půlroční preventivní prohlídky u zubaře nemusel obávat.

Mamograf

Od 45. roku by se ženy měly pravidelně dostavovat na preventivní screeningový mamograf. Na toto vyšetření ale chodí přibližně jen 50 % žen! Tady nejde o strach z bolesti. Ženy mají obavy ze špatných zpráv.  Přitom ale včasné odhalení nádoru dává šanci na úplné vyléčení. Tato prevence by se neměla podceňovat, protože rakovina prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním u nás.

Spermiogram

Mužům spolehlivě nažene hrůzu vyšetření na spermiogramu. Proč? Protože se dotýká velmi intimní části těla, kterou považují za svou chloubu. Spermiogram muži podstupují tehdy, když jejich partnerka nemůže otěhotnět. Vyšetření není bolestivé, pánové se spíš stydí a mají obavy ze špatného výsledku, což může snížit jejich sebevědomí.

Diagnostika předčasné ejakulace

Dalším vyšetřením, které pány děsí, je to při diagnostice předčasné ejakulace. „Obvykle kolují hrůzostrašné historky o tom, co všechno muže čeká. Mohu všechny uklidnit, že tomu tak opravdu není. Pokud muž navštíví lékaře, projde běžným vyšetření, které nebolí. Maximálně ho čeká odběr krve, případně ultrazvukové vyšetření,“ uvádí urolog MUDr. Libor Zámečník z pražské TH kliniky.

Endoskop

Některá vyšetření přeci jen mohou být doprovázena nepříjemnými pocity – třeba nejrůznější endoskopické metody (např. gastroskopie, koloskopie, bronchoskopie). Vyšetření jsou však prováděna v místním znecitlivění či krátkodobé, lehké celkové anestézii. Tato vyšetření mohou odhalit i závažnou chorobu v časném a vyléčitelném stádiu, proto bychom se jim neměli vyhýbat z důvodu strachu.