Všechny tyto počáteční příznaky jsou důsledkem hromadění krve v žilách dolních končetin a mohou vést až ke vzniku křečových žil či bércových vředů. Chronické žilní onemocnění je charakterizováno jako zánětlivý proces, při kterém dochází k poškození žilní stěny a tím zpomalení žilního odtoku.

3 nejčastější žilní onemocnění:

1. Křečové žíly

Křečové žíly neboli varixy jsou rozšířené, uzlovitě probíhající žíly na dolních končetinách, kde dochází k narušení zpětného transportu krve k srdci. Nohy jsou oteklé a je i narušena výživa tkáně. Pokud se potíže neléčí, vede to často k bércovým vředům.

2. Bércové vředy

Bércový vřed je vlastně rána, u které hrozí reálné riziko infekce. Bércové vředy jsou nejtěžší komplikací chronického žilního onemocnění. Cílem léčby je odstranění zánětu.

3. Hemoroidy

O hemoroidální chorobě hovoříme tehdy, jestliže cévní pleteně konečníku zbytní a začnou činit obtíže jako je krvácení, svědění, pálení, pocit tupého tlaku v konečníku, bolest nebo pocit vlhnutí. Příčinou je opět zánět – tentokrát v oblasti žil konečníku. Nejčastější příčinou bývá zácpa a to i tehdy, vyskytuje-li se pouze občas. Dále dlouhodobý průjem, těhotenství, porod a potraviny způsobující místní podráždění (koření, káva, ostrá jídla). Vyšetření je nebolestivé a je základní metodou k vyloučení výskytu závažnějšího onemocnění.

Rada lékařky

„Tato onemocnění mohou výrazně snížit kvalitu života nemocného a při kombinaci několika rizikových faktorů dochází i k rychlému postupu onemocnění,“ vysvětluje angioložka MUDr. Petra Zimolová, spolupracující se zdravotnickým serverem zilniporadna.cz a dodává: „Návštěva lékaře při prvních příznacích pomáhá odhalit žilní původ potíží, umožňuje včasné zahájení úspěšné léčby.