Neplodnost

Nejčastější problém, se kterým muži chodí k těmto specialistům, je léčba neplodnosti. Tu způsobují genetické a hormonální poruchy, vrozené a získané abnormality močopohlavního systému, infekce, onkologická léčba a životní prostředí. „Moderní léčba spočívá v odstranění možných důvodů a také získání spermií vhodných k oplození vajíčka. Ty jsou pak použity mimotělnímu oplození,“ vysvětluje androlog MUDr. Libor Zámečník z Urologické kliniky VFN a 1. LF UK.

Poruchy erekce

Dalším problémem, který se na andrologii léčí, jsou poruchy erekce. Příčiny mohou být psychické a organické (poruchy cévního zásobení penisu způsobené aterosklerózou) a poruchy hormonální. Potíže s erekcí mají mladí muži, jejichž obtíže jsou především psychického původu, u starších mužů za to mohou civilizační choroby (rakovina, onemocnění prostaty, vysoký tlak…).

Předčasná ejakulace

„O předčasné ejakulaci mluvíme tehdy, pokud se u muže dostaví orgasmus v době již do 1–2 minut trvání soulože. Je to problém, který vede ke značné nespokojenosti v sexuálním životě,“ vysvětluje doktor Zámečník s tím, že tento problém netrápí jen mladé muže, ale je velmi častý ve všech věkových skupinách. Léčba by měla začít důkladným pohovorem s pacientem i s jeho partnerkou (partnerem). „Něco umíme vyřešit poměrně jednoduše, například krátkou uzdičku předkožky, hormonální změny. Častým důvodem je nedostatek látky serotoninu. Jeho hladinu zvyšuje specifický lék určený přímo k léčbě předčasné ejakulace. Jeho účinnost, spolehlivost a bezpečnost byla prokázána v mnoha klinických studiích na více než 6000 mužů,“ uzavírá androlog.

Co je andrologie?

Je relativně mladý obor, který spadá pod urologii, se kterou je nejtěsněji spjat. Název je odvozen od řeckého andros = muž. Andrologie se zabývá veškerými aspekty mužského reprodukčního zdraví. V posledních letech přibývá i péče o stárnoucí muže, hlavně těch, kterým ubývá mužský pohlavní hormon testosteron, což má vliv na celkové zdraví.

Fotogalerie
1 fotografie