Dělobuchy: Jak nepřijít k úrazu!

Utržené prsty, popáleniny a protržené bubínky. I takhle neslavně končí každoročně silvestrovské oslavy. Za tato zranění může často vadná pyrotechnika, ale i alkohol, který vnukne myšlenku, že návod k použití raket a dělobuchů je vlastně zbytečné číst. Poradíme vám jak při manipulaci s dělobuchy nepřijít k úrazu.

* Kupujte jen pyrotechniku opatřenou značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva (ČÚZZS).

* Nakupujte jen v kamenných prodejnách, protože vlhkost a mráz pyrotechniku může poškodit a znehodnotit.

* Pozor na datum spotřeby. Po jeho uplynutí už pyrotechnika nemusí být bezpečná a může kupříkladu vybuchnout předčasně.

* Přečtěte si návod k použití, bezpečná pyrotechnika ho má vždy v češtině.

* Při odpalování stůjte v bezpečné vzdálenosti a dávejte pozor i na děti a domácí mazlíčky.

* Rakety před odpálením nezapichujte do země či sněhu, ale vložte je do lahve naplněné pískem.

*Nikdy je neodpalujte pod stromy, nebo v blízkosti domů, nebo dalších lidí.

* Pozor na rakety, které nevybuchnou. Nepřibližujte se k nim a nesnažte se je znovu odpálit.

Co vás ještě může potkat?

Jaterní selhání

Za hodinu odbourají játra přibližně jednu sklenku alkoholu. Při oslavách nového roku je to ale u většiny z nás příliš pomalu a tak dostávají játra pořádně zabrat. Škodí jim i kouření a živočišné tuky.

Žlučníkový záchvat

Kombinace alkoholu a tučného jídla dokáže spustit žlučníkovou koliku. Abyste žlučníku ulevili, objednejte si v průběhu oslav mátový, nebo heřmánkový čaj. Ať už se na vás ostatní budou dívat jakkoliv.

Deprese

Alkohol spouští deprese. Osamělí, smutní a všichni, kterým se tento rok příliš nevyvedl, by to s pitím neměli příliš přehánět. Chmury se jim jen znásobí a místo bilancování na konci roku by mohli balancovat na vysokém mostě.

Zranění a popáleniny

I obyčejná petarda vám může utrhnout prsty, nebo vás ošklivě popálit. Petardy a rachejtle proto neodpalujte opilí, abyste je třeba nezapomněli odhodit.

Omrzliny

Alkohol rozšiřuje cévy a přináší falešný pocit tepla. Pamatujte proto na dobré oblečení, i kdyby se vám zdálo, že do mrazu můžete vyběhnout v trenýrkách a tričku. Jako první omrzají uši, nos, brada či prsty.

Pohlavní choroby

Jak na nový rok, tak po celý rok. Kdo chce mít nový rok plný nevázaného sexu, nesmí ale zapomenout na kondom. Řada volnomyšlenkářských flamendrů už začala nový rok na kožním, nebo nechtěně těhotná.

Havárie a karamboly

Pod vlivem nesedejte za volant, ale ani za řidítka kola. I kdybyste si dali jen pár skleniček, raději zvolte taxi, nebo hromadnou dopravu. Nezkoušejte ani lyžovat, protože i při něm jde o život nejen váš, ale i ostatních.

Pobyt na záchytce

Není to hotel, a přesto je pobyt zde pěkně drahý. Mluvíme o záchytce, která čeká na všechny opilce, kteří to přeženou a o které se nikdo jiný nepostará. Alkohol nejméně poznáte v ovocných koktejlech, proto si na ně dejte obzvlášť velký pozor.

Drogy v pití

Když vám někdo neznámý přinese drink, jste mu sympatičtí. Někdy ale tak moc, že abyste byli povolnější, neváhá do něj něco přimíchat. Jindy zas není cílem sexuální dobrodružství, ale vaše peněženka. Svoje pití si proto dobře hlídejte.