Užívání této rostliny s nádhernými květy, se v lidovém léčitelství doporučuje již po staletí.

Co všechno umí?

Rozpouští hleny, tlumí kašel, pomáhá při léčbě angíny, proti chřipce, bolestem v krku a dalším krčním onemocněním. Blahodárně ovlivňuje hlasivky a také hojí sliznice. Vývar z oddenků se používá na zmírnění účinků revmatizmu, při nadýmání i zácpě a lze ho využít i při chorobách močových cest a ledvin.

Jak ho užívat?

* Nejúčinnější je žvýkání kousku čerstvého, mladého listu (cca 3 cm).

* Lístky nežvýkejte víc, jak 6 x za den po dobu půl minuty. Nepolykejte je!

* Chutnají ostře jako naráz spolknutý sáček silných mentolových bonbonů, proto se vyplatí uždibovat je jen v malých dávkách.

Pozor! Při předávkování může angínovník vyvolat alergii.

Pěstování

Protože jsou jeho původním domovem pahorkatiny Indie, Číny a Japonska, u nás poměrně obtížně přezimuje, a tak se nejčastěji pěstuje jako okrasná hrnková rostlina. Je to trvalka, semena se vysévají v únoru až v březnu do běžné zahradní země v kelímku od jogurtu. Vyklíčí do čtrnácti dnů kdekoliv na okně při pokojové teplotě. Již mladé semenáčky jsou díky vějíři mečovitých listů velmi hezké. Jakmile jsou mladé rostliny vysoké asi 15 cm, přesadíme je do větších květináčů. Angínovník rozkvete již za čtyři měsíce od výsevu a dorůstá do výšky 60 cm. I s květináčem ho můžete mít přes léto venku na zahradě nebo na balkoně a domů ho přemístit až na zimu. Vyžaduje slunné místo a pravidelnou zálivku. Nemá rád přemokření, na příliš velké sucho reaguje zasycháním špiček listů.

Kolik stojí?

Sazenice jsou levné, pořídíte je za 50 až 60 korun.