Chřipku přitom není radno podceňovat, jen loni na ni zemřelo 151 lidí a zhruba 2 000 lidí ročně zemře na nemoci, které chřipka vyvolá!

Momentálně nabízí očkování zdarma tři naše pojišťovny. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), u níž je pojištěna většina obyvatel ČR. Ti se mohou nechat očkovat až do konce roku.  

Další je Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZP MV ČR), která hradí plnou částku 300 Kč a očkovat se u ní mohou pojištěnci až do 30. listopadu.

Třetí je Odborová zdravotní pojišťovna (OZP). Její klienti se však musí pospíšit, protože pojišťovna hradí očkování jen do konce října.

„Význam očkování proti chřipce je nesporný. Očkování může zmírnit průběh nemoci a někdy i zachránit život, zejména u osob starších 65 let a osob s chronickým onemocněním,“ říká hlavní hygienik Vladimír Valenta. Proočkovanost proti sezónní chřipce zůstává u nás ve srovnání s ostatními státy vyspělé Evropy stále nízká. U celkové populace se pohybuje kolem 5 procent, u seniorů pak kolem 20 procent. Podle Vladimíra Valenty za takto tristní čísla může hlavně fakt, že si lidé nebezpečnost chřipky neuvědomují a o očkování koluje spousta mýtů.

Očkovat se u nás nechává stále jen velmi málo lidí
Autor: archiv

Jak si nechat očkování proplatit – krok za krokem

  • Nejprve si ověřte telefonicky, že váš obvodní lékař má vakcínu v ordinaci. Pokud ne, obraťte se na očkovací centra (např. Avenier).
  • Pokud patříte k seniorům starším 65 let nebo k rizikovým skupinám (kardiaci, chronicky nemocní, lidé v ústavech), v ordinaci nebo v očkovacím centru nebudete za vakcínu a za aplikaci platit nic.
  • Ostatní pacienti musí v ordinaci zaplatit asi 300 Kč. Nechají si vystavit od lékaře doklad o zaplacení a dostaví se na pobočku své zdravotní pojišťovny.
  • Peníze vám budou buď poslány na účet, nebo vyplaceny v hotovosti, případně doručeny poštovní poukázkou.