Zubní kazy se opravdu objevují nejčastěji, a to už od útlého dětství. Může za to nedokonalé čištění dětského chrupu, polykání zubní pasty, hodně cukrovinek a někdy genetické dispozice. Podle Kadlece je „Nejdůležitější ochranou proti zubnímu kazu je fluor obsažený v zubních pastách," říká zubař David Kadlec.

Zánět dásní

Krev na kartáčku, bolavé dásně – tím trpí mnoho z nás. Zánět dásní neboli paradentóza je velmi bolestivý neduh. Navíc často přichází ruku v ruce s jinými problémy. „Mnohdy jde o souhru více příčin, protože zejména zubní kaz a zánět dásně mají společného původce. Je jím zubní plak,“ upozorňuje Kadlec.

Zubní kámen

Zubní plak se sice jeví jako kosmetický problém, ale kvůli němu vznikají další nepříjemné komplikace. Plak se usazuje často v mezizubních prostorech a v oblasti přechodu zubu a dásně. K dokonalému odstranění zubního plaku je dobré doplnit vhodný zubní kartáček o dentální nit a mezizubní kartáček.

Citlivé zubní krčky

Možná to znáte. Kousnete do studeného, napijete se horkého čaje – a zabolí vás zuby. „U citlivých krčků není většinou příčinou zubní plak, ale nesprávná technika čištění, případně kyselina obsažená v konzumované stravě. Pomocí jsou v takovém případě zubní pasty a ústní vody na citlivé krčky, které postupně sníží citlivosti zubů. Samozřejmostí je vhodný kartáček a především správná technika jeho používání," podotýká doktor Kadlec.

Bělení zubů

Kdo z vás by nechtěl mít krásný bílý chrup jako filmové hvězdy? Pro ně je to povinnost, ale i pro běžné smrtelníky je bílá zubní sklovina symbolem krásy, čistoty a zdraví. Ale ne každému byla přírodou nadělena. Proto jsou zubní ordinace plné zájemců o vybělení. Ale jde o dost nákladnou záležitost. Lidé si proto kupují různé bělící zubní pasty a přípravky. Bělost zubů také velmi ovlivňuje jídlo, kouření, červené víno, káva a další vlivy.

Jak pečujeme o své zuby?

* Podle průzkumu značky Signal chodí na pravidelné preventivní prohlídky k zubnímu lékaři celých 45 % respondentů a dalších 39 % jednou ročně. Pouze 7 % lidí se přiznalo, že k zubaři chodí velmi nepravidelně nebo vůbec.

* Služeb dentálních hygienistek nevyužívá vůbec 54 % dotázaných. To svědčí o tom, že je tato služba stále vnímána jako nadstandard.

* 73 % lidí čistí zuby dvakrát denně a 15 % dokonce vícekrát.

* Jak často si lidé mění kartáček? Podle MUDr. Kadlece by si lidé měli měnit kartáček zhruba každé tři měsíce a při viditelné opotřebovanosti štětinek i dříve. Průzkum ukázal, že Češi toto pravidlo dodržují. Plných 45 % dotázaných mění kartáček ihned, jak vidí známky opotřebení a 34 % zhruba po čtvrt roce. Pouhých 5 % „respondentů mění svůj kartáček déle, než po půl roce.