Ačkoli počet obézních dětí stoupl ve všech státech Evropy od roku 1980 více než trojnásobně a v České republice se potýká s problémy nadváhy či obezity 15 % dětí, můžete své ratolesti před touto hrozbou celkem snadno uchránit. Stačí do každodenního režimu zařadit zdravý pohyb, z jídelníčku vyloučit sladké nápoje, fast foody a dbát na dostatečný příjem ovoce, zeleniny a prospěšných tuků.

U obezity to nekončí…

Obezita v dětském věku zvyšuje riziko závažných onemocnění (vyššího cholesterolu, cukrovky a zvýšeného krevního tlaku), která se dříve objevovala u dospělých. Příčinou je špatná výživa a nezdravý životní styl.

Z lékařských statistik vyplývá, že pouze 10 % obézní dětí se tloušťky navždy zbaví. „Začarovaný kruh spočívá v časté konzumaci jídel s vysokým obsahem nasycený tuků, zejména v podobě fast foodů, které jsou navíc velmi slané, tudíž vyvolávají žízeň. Děti tak rovnou sáhnou i po kelímku sladkého nápoje,“ říká dětská kardioložka Zuzana Urbanová z Kliniky dětského a dorostového lékařství v Praze.

„U dětí považujeme prevenci nadměrného zvyšování tělesné hmotnosti za daleko účinnější, než samotné léčení nadváhy nebo obezity,“ vysvětluje Urbanová, a dodává: „Prevence spočívá v zajištění rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie. Základním preventivním i léčebným opatřením je racionální výživa, a měly by ji dodržovat všechny děti. Základem je rozumná strava se sníženým obsahem živočišných tuků a preferencí kvalitních rostlinných tuků a olejů. Jejich představitelem je např. cenově dostupný řepkový olej.“

Jak správně nakrmit děti?

Dětská strava by měla být pestrá a přiměřená věku, zdravotnímu stavu a fyzické aktivitě každého dítěte. Pravidelný a vyvážený jídelníček by měl být rozložen do 5ti denních dávek s odstupem 2,5 až 3 hodin v podobě snídaně, dopolední svačiny, oběda, odpolední svačiny a večeře, přičemž 60 % energie by mělo být přijato v první polovině dne (včetně oběda). Alespoň 1x týdně je vhodné zařazovat bezmasý den a snažit se o zachování každodenního podílu syrové stravy v podobě zeleniny a ovoce.          

Postupně s věkem je žádoucí do dětského jídelníčku zařazovat více potravin s podílem celozrnné mouky (pečivo, těstoviny), která je hodnotná obsahem vitaminů a minerálních látek.

Čerstvá nebo tepelně upravená zelenina by měla být součástí každého jídla dne, přičemž denní podíl zeleniny a ovoce je třeba udržovat v poměru 2:1. Minimálně 1x týdně by se v dětském jídelníčku měla objevit jídla z luštěnin, která představují bohatý zdroj rostlinných bílkovin, vlákniny a mají nízký glykemický index.

Dále je třeba dávat přednost netučnému masu a alespoň 2x týdně zařazovat pokrmy z ryb. Mléčné výrobky je třeba vybírat polotučné (mléko s obsahem 1,5 % tuku, sýry do 30 % tuku, jogurty do 3 % tuku) a přednostně zařazovat zakysané mléčné výrobky.

Pro inspiraci Blesk pro vás připravil dva recepty: 

Sendvič s cizrnovou pomazánkou

Cizrnová pomazánka
Autor: p
Potřebujeme: 2 plátky toastového chleba z celozrnné mouky, 1 ředkvičku, snítky řeřichy, 1 hrníček uvařené cizrny, 1 střední cibuli, 1 stroužek česneku, 4 lžíce řepkového oleje, citron, drcený kmín, sůl

Na pánvi rozehřejeme řepkový olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a pomalu restujeme. Do mísy dáme uvařenou cizrnu, přidáme orestovanou cibulku, trochu vody (nebo vývaru z cizrny) a umixujeme do hladka. Dochutíme rozmačkaným česnekem a citronem. Pomazánku namažeme na toasty a ozdobíme nakrájenou ředkvičkou a řeřichou.

Kuskus s treskou, rajčaty a cuketou

Kuskus můžete smíchat takřka se vším
Autor: p
Potřebujeme: 50 g kuskusu, 120 g tresky, ½  cukety, cherry rajčata, 1 lžíci kvalitního rostlinného oleje, sůl, pepř, čerstvý tymián

Tresku očistíme a dáme do pekáče s cherry rajčátky pokrájenými na poloviny, cuketou nakrájenou na kolečka a čerstvým tymiánem. Osolíme a zakápneme řepkovým olejem. Upečeme a podáváme s uvařeným kuskusem.