Řeč je o inženýru Tomášovi – náruživém sportovci, který ani přes všechny zdravotní komplikace nikdy nepřestal sportovat. Dokonce se pravidelně zapojuje do světových sportovních her transplantovaných. Za měsíc odlétá závodit s českým týmem do Jihoafrické republiky.

První

V roce 1979 mu bylo dvacet osm let, když mu poprvé selhaly ledviny a musel chodit na dialýzu. O dva roky později ho čekala první transplantace ledviny. „Když jsem se po 2 hodinách probral, zjistil jsem, že mi lékaři ledvinu museli ihned vyjmout, protože byla vadná,“ vypráví. 

Druhá

V roce 1983 podstoupil druhou transplantaci. Za 14 dní onemocněl zápalem plic, antibiotika novou ledvinu poškodila a ta musela být odstraněna. „A zase začal kolotoč dialýz a čekání na nový orgán,“ povzdychl si pan Tomáš.

Třetí

Rok před sametovou revolucí prodělal třetí transplantaci ledviny a orgán mu bez problému fungoval 13 let. V létě roku 1989 byla založena Společnost dialýzovaných a transplantovaných, která se zapojila do nadnárodních sportovních aktivit. Češi s transplantovanými orgány se od roku 1991 zúčastňují sportovních her v nejrůznějších částech světa.

Čtvrtá

V roce 2001 mu ledvina opět selhala a za rok dostal novou.

Pátá kombinovaná
Tomáš má v Česku nejvíce transplantací. Přesto na život nezanevřel, dál aktivně sportuje!
Autor: Blesk

Před sedmi lety měl velké problémy s játry a ledvina opět selhala. V roce 2007 podstoupil tzv. kombinovanou transplantaci, kdy mu byla nahrazena ledvina i játra najednou.

Anonymita

V Česku se příjemce nikdy nedozví, od koho orgán získal. To ale neplatí v anglosaských státech. „Vzpomínám si, jak v roce 1997 na sportovních hrách v Sydney soutěžil desetiletý chlapec s transplantovaným srdcem, který na klání přicestoval s dvěma páry rodičů. S těmi biologickými a rodiči dárkyně srdce, dívky, která se velmi mladá ufetovala,“ vypráví pan Tomáš.

Bypass

Loni se pan Tomáš cítil nadměrně unavený a i sport ho vyčerpával. Vyšetření ukázalo zúžené cévy a kardiologové se rozhodli udělat mu bypass. „Provedl mi ho pan profesor Pirk, který je také nadšeným sportovcem, v roce 2008 se stal guru transplantovaných sportovců.“ 

Díky rodině

Spousta partnerských vztahů těžkou nemoc neustojí. „Mě celá rodina vždy hodně podržela a podpořila mě, když ledvina několikrát selhala. Mám prostě štěstí,“ chválí své zázemí Tomáš.

Co je...

...transplantace ledviny je procedurou, při níž je zdravá ledvina dárce operativně vpravena do těla pacienta, aby vykonávala veškeré funkce, které nefunkční ledviny příjemce již nebyly schopny plnit.

...transplantace jater je léčebná metoda určená pro nemocné trpící pokročilým selháním jater, některými nádory a metabolickými vadami vázanými na játra.

...bypass je operace, jejímž cílem je přivést krev do těch částí srdečního svalu, která jsou nedostatečně zásobena krví kvůli zúžení věnčité tepny a zlepšit životní prognózu nemocného