Proč je tato nemoc tak častá? Příčinou je snížená imunita, časté používání antibiotik a některých dalších léků, ale i přílišná a důkladná hygiena.

Jak své problémy ženy řeší? Třicet procent žen jde ke gynekologovi. Jedenáct procent se poradí v lékárně. Po už osvědčené léčbě sáhne 42 % pacientek. Pokaždé jiný přípravek vyzkouší asi 6 % žen.

Proč to tajit?

Průzkum také ukázal, že dámy vůbec nemají problém o svých intimních problémech otevřeně mluvit s partnerem. „Je to nutné, protože v době, kdy mám tyto potíže, tak se sexu vyhýbám,“ Petra (26). Sex si v době léčení odpírá až 90 % všech žen.

Uberte na hygieně

„Aby se potíže neopakovaly, radím svým pacientkám vyvarovat se parfémovaných sprchových gelů, pěnám do koupele, spodnímu prádlu z umělých materiálů a neprodyšnému oblečení,“ říká MUDr. Daniela Frisová, vlašimská gynekoložka. Podle ní se často na opakování obtíží podílí nadměrná hygiena.

Příznaky onemocnění:

  • svědění
  • bílý tvarohovitý výtok
  • bolest při močení
  • bolest při pohlavním styku

Probiotické tampony a enzymy
„Na opakované mykózy velmi dobře zabírají i enzymy,“ uvedl Jiří Halousek za společnosti Mucos Pharma CZ. Také je vhodné podávat laktobacily – probiotika. Na trhu jsou i probiotické tampóny a krémy. Ty obnovují přirozenou mikroflóru a zlepšují obranyschopnost proti infekcím. Známý gynekolog Vít Unzeitig účinnost produktů s probiotiky potvrzuje: „Už po prvním užití ženy pocítí úlevu a pravidelné užívání zjemní pokožku a sliznici zevního genitálu, zabrání pocitu suchosti, odstraní nepříjemné svědění, pálení a bolest v oblasti poševního vchodu.“

Mykóza postihuje i muže

Muži se mohou se nakazit pohlavním stykem  a chytit ji od partnerky. Ale muž se může nakazit například od jiné ženy po náhodném sexu a přenést ji na partnerku. Pokud se u pánů objeví příznaky jako je svědění a pálení genitálu, pak ať sáhnou po stejném krému jako žena. Muži však často žádné příznaky nepociťují, i když jsou infikováni, proto je nutnéje k léčbě přesvědčit, jinak se ocitnete v bludném kruhu.