„Byla jsem v šoku. Lékaři mi řekli, že pokud chci děti, měla bych otěhotnět co nejdřív. Na druhou stranu se mi ulevilo, že konečně někdo uvěřil, že si své bolesti nevymýšlím,“ říká Lída Hamplová ze středočeských Milovic.

Do té doby byla podle lékařů v pořádku, případně jí předepsali antibiotika, ale bolest se vracela. „Často mě podezřívali, že se vymlouvám. Dokonce se mi kvůli nemoci rozpadl partnerský vztah,“ dodává.

Štěstí v neštěstí

Do čtyř let poté, co prvně uslyšela svoji diagnózu, absolvovala celkem čtyři laparoskopické operace a opakovanou hormonální léčbu. „Tehdy jsem potkala

Při endimetrióze se v dutině pánevní objevují na orgánech nejrůznější bolestivé srůsty
Autor: Ogilvy
i svého současného manžela, který při mně stál, i když jsem podstoupila umělý přechod,“ vypráví. Zakrátko po skončení této radikální léčby se stalo nečekané: Otěhotněla. Dcera Anička (5) přišla na svět plánovaným císařským řezem.

Udeří znovu?

Ačkoliv těhotenství u většiny pacientek nemoc zastaví, nebo aspoň na čas utlumí, Lídu přepadla endometrióza už pár měsíců po porodu a v plné síle. Následoval další umělý přechod, další operace. „Nyní už je to přes dva roky, co jsem vysadila hormonální léky. Starám se o dceru, pracuji, studuji a vedu zcela normální život. Jen nikdy nevím, kdy se může endometrióza vrátit,“ uzavírá.

Co je endometrióza?

Doc. MUDr. Eduard Kučera, CSc
Autor: Ogilvy
Jde o bolestivé onemocnění, kdy se žlázky, které se vyskytují v děloze, objeví i jinde v dutině břišní. Léze pak mohou přerůst v srůsty. Ženy s endometriózou trpí bolestivou menstruací, bolestmi při pohlavním styku, pánevní bolestí a poruchami plodnosti. Jde o jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění, trpí jí až 250 000 žen v ČR a pacientek neustále přibývá.

„Kvůli svému chování se endometrióza přirovnává k malignímu onemocnění. Protože se ale chová jinak, řadíme ji mezi nezhoubná ženská onemocnění,“ říká Eduard Kučera, přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Podívejte se na video o rizicích endiometriózy.

Video
Video se připravuje ...

Endiometrióza je jedním z nejčastějších gynekologických onemocnění Ogilvy

Endometrióza a sex

Mezi projevy endometriózy často patří bolesti při pohlavním styku nebo po něm. Ty mohou být způsobeny srůsty, ložisky endometriózy i celkovou »nepohodou« v oblasti pánve.

Doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc.
Autor: Ogilvy

„V žádném případě není vaše chyba, když máte bolesti při sexu. Proto se přestaňte obviňovat a hledejte řešení. Místo výčitek je lepší sáhnout po praktikách, které budou vyhovovat vám oběma. Orální sex, vzájemná masturbace nebo třeba použití vibrátoru může být příjemnou změnou a hlavně u nich nehrozí bolesti,“ říká Laura Janáčková, psycholožka z Institutu partnerských vztahů. Někdy je na místě i návštěva sexuologa.

Endometrióza a plodnost

Endometrióza automaticky neznamená neplodnost. Mnoho žen s endometriózou může mít děti a je dokonce několikanásobnými matkami. Velmi důležité ale je těhotenství neodkládat, protože nemoc zvyšuje riziko problémů při otěhotnění a právě endometrióza je jedním z nejčastějších důvodů neplodnosti. Velmi záleží na tom, kde se nachází ložiska endometriózy, zda máte také srůsty a případně cysty. Velkou roli hraje váš věk i celkový zdravotní stav.

Fotogalerie
1 fotografie