Velký teplotní skok neudělá dobře hlavně chronicky nemocným, lidem po nemoci, s celkově oslabenou imunitou i osobám ve velkém stresu. Nejvíc by na sebe měli být opatrní ti, kteří mají problémy se srdcem a dýchacím ústrojím a samozřejmě malé děti a starší lidé.

Nemocní pozor!

„Pokud kardiaci, diabetici nebo lidé s nemocnými plícemi chytnou virózou nebo chřipkou, může to mít pro ně velice závažné následky,“ varuje profesor Jiří Beran z Centra očkování z Hradce Králové. Podle něj v souvislosti s chřipkou ročně zemře 2 tisíce Čechů a nejvíc je jich právě z těchto rizikových skupin.

Při náhlých teplotních změnách mohou mít lidé s nemocným oběhovým systémem také potíže s krevním tlakem nebo mohou pociťovat bolest na hrudi. To je způsobeno poškozením srdce aginou pectoris. Při takovémto počasí by se nemocní měli vyhýbat větší fyzické námaze a třeba i masovým akcím a cestování v MHD kvůli tomu, aby nechytli nějakou virózu nebo chřipku.

Jak se chránit

• Posilte svou imunitu vitamíny a minerály

• Dodržujte pitný režim, ale pozor! Vyhněte se alkoholu, sladkým nápojům a mnoha šálkům kávy či černého čaje

• Oblékejte si více vrstev, abyste je mohli při vyšší teplotě sundat

• Ráno při nízké teplotě dbejte na to, aby děti měly lehčí čepici

• Pokud se nachladíte, zůstaňte pár dní v posteli

Tři otázky pro profesora Jana Pirka, šéfa Kardiacentra pražského IKEMu

Kdo nejvíc trpí velkými teplotními výkyvy, které přináší současné počasí?

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.
Autor: Archiv Blesk
„Jsou někteří lidé, kteří jsou na meteorologické vlivy velice citliví, i když netrpí žádným jiným onemocněním. Jinak zcela jistě tím trpí lidé se srdečními onemocněními.“

Na co si mají kardiaci či jinak chronicky nemocní dát pozor?

Při výkyvu směrem k chladnému počasí se mohou objevit tzv. chladové stenokardie a při takových prudkých výkyvech by nemocný s těžkými srdečními onemocněními neměli vycházet ven. Naopak při extrémně horkém počasí hrozí přehřátí organismu a tím i možnost vzniku srdečních obtíží. Velice důležitý je dostatečný přísun tekutin."

Jaké potíže by měly člověka přivést k lékaři?

Jakékoliv obtíže, se kterými si člověk neví rady, by měl konzultovat s lékařem."

Jak vypadají zdravé a ucpané tepny?

Ucpané tepny s aterosklerotickým nánosem, kde krev nemůže proudit do srdce. Tím odumírá část srdečního svalu a dochází k infarktu myokardu.

Jak dochází k infarktu
Autor: Blesk