Když se žena před osmi lety dozvěděla, že má rakovinu prsu, zhroutil se jí celý svět. Podstoupila ozařování a přišlo o prso.

Nechtěla žít

Život se jí obrátil naruby. Dříve velmi společenská žena, ztratila o vše zájem. „Chyběl mi pracovní kolektiv a ruch, na který jsem byla zvyklá. Více než se samotnou rakovinou jsem bojovala s psychickými problémy,“ vzpomíná Vlasta Šebestová.

Dokonce odmítala i léčbu. „Měla jsem pocit, že život nezvládnu. Až jednoho dne mě manžel se synem odvezli k lékařce a po hodině povídání s ní nastal u mě zlom. Poradila mi sdružení Onco-Naděje a po první návštěvě jsem se rozhodla dál bojovat,“ říká paní Vlasta.

Druhá rodina

Překonala zákeřnou chorobu, a jak sama na vlastní kůži poznala, pro nemocné rakovinou je nejhorší to, když se uzavřou sami do sebe. Psychická stránka je při léčbě velice důležitá. A právě proto v Karviné vzniklo Sdružení onkologických pacientů Onco-Naděje, kde nacházejí pomoc lidé, kteří prodělali nebo trpí rakovinou. Vlasta Šebestová je dnes členkou realizačního týmu.

Poslání

„Je to moje velká rodina. Našla jsem nový smysl života a důvody zůstat naživu, protože tady mám důležité poslání,“ povídá dále Vlasta. Ve sdružení vede rukodělnou činnost, sportovní hry, zpravodaj, také fotí, organizuje výlety, rekondiční pobyty či kulturní akce. Když má v klubu někdo recidivu, snaží se mu být silnou oporou.

Společně překonáváme beznaděj, osamocení a strach z budoucnosti. Klub nám dává naději vést plnohodnotný život a má práce v něm mě velmi naplňuje,“ dodává Vlasta Šebestová., která se loni dokonce stala tváří známého hudebního festivalu Rock Therapy v Orlové, který získal peníze na podporu onkologicky nemocných.

VÝZVA!

Zasáhla vás rakovina? Bojujete s ní nebo jste nad ní zvítězili? Podělte se s námi o svůj příběh. Napište na email: julie.ravingerova@blesk.cz