Hlava
Bolest hlavy by se v případě i jiných doprovodných příznaků neměla podceňovat. Může jít o rakovinu prsu.

Kůže
Může změnit barvu, mohou se objevit barevná znaménka na těle, některá mohou i svědit nebo být krvácivá. Dejte si pozor na každý nový útvar na kůži, který se rychle mění!

Prsa
Rakovina má tyto příznaky: bulka nebo zatuhnutí, zvětšení nebo změna tvaru a velikosti prsu, zvětšení mízní uzliny v podpažní jamce, změna barvy kůže prsu, zduření kůže na prsu, vtažení bradavky s výtokem nebo bez něj.
 
Plíce
Objeví se kašel, nebo se změní charakter tzv. kuřáckého kašle. Dále k příznakům patří vykašlávání krve, bolesti na hrudníku, dušnost, chrapot, nechutenství, úbytek na váze, teploty a celková slabost.

Žaludek
Člověk postupně ubývá na váze, trpí nechutenstvím a pocity plynatosti v nadbřišku. Nemůže jíst díky předčasným pocitům plnosti, zvrací obsah žaludku i s krví. Stolice je černá a mazlavá.

Děložní čípek
V počátečním stadiu nejsou příznaky žádné, v pokročilém dochází ke špinění, mírném krvácení při pohlavním styku, k výtokům a bolesti v podbřišku při močení a stolici. Časté jsou i bolesti v kříži.

Děložní hrdlo
Objevuje se nepravidelné krvácení, a to i po období přechodu, krvavý výtok nebo špinění a bolesti v podbřišku.

Tak pod mikroskopem vypadá buňka napadená rakovinou
Autor: profimedia.cz


Tlusté střevo a konečník
Střídá se průjem a zácpa, ve stolici se objevuje krev nebo hlen. Dochází k úbytku na váze, pocitům plynatosti a plnosti, doprovázenými křečemi v břiše.

Varlata
Objevuje se tupá bolest v podbřišku a v tříslech, dochází ke ztvrdnutí varlete, ke změně jeho objemu i povrchu. Objevuje se tlak nebo bolest ve varleti a v okolí, dochází i k pocitům napětí, citlivosti a zvětšení prsních žláz.

Prostata
Objevují se poruchy močení, krev ve spermatu i moči. Otékají a bolí dolní končetiny.

Rakovina v číslech

1200 osob v ČR onemocní každoročně maligním melanomem, což je nejnebezpečnější forma rakoviny kůže. Výskyt tohoto onemocnění stále stoupá.

5500 nových nádorových onemocnění střeva se diagnostikuje v ČR každý rok. K tomu přibyde ještě přes 2000 karcinomů konečníku.

7000 nových onemocnění rakovinou prsu se každoročně objeví v Česku. I toto onemocnění má narůstající trend a to i u mladých žen.

50% nádorů tlustého střeva je odhaleno až v pokročilém stádiu, kdy je naděje na úplné uzdravení velmi malá.