„Povinný podíl vaječných žloutků v majonézách je tak nízký, že jsme ani nepočítali s odhalením šizených výrobků,“ píše se na stránkách dTestu.

Aby se majonéza směla nazývat majonézou, musí v ní být alespoň 2 % vaječných žloutků. To znamená, že na kilo majonézy se musí dát jeden slepičí žloutek.

Jedno vejce je moc

Jenže i to se některým výrobců patrně zdálo moc! Kvůli nedostatečnému obsahu žloutků nevyhověly potravinářské vyhlášce tři ze 17 testovaných majonéz!Další čtyři výrobky sice zmíněný požadavek vyhlášky splnily, ale na obalu uváděly více žloutku, než ho v nich bylo. Majonézy jsou naopak plné škrobu, vody a éček! Klasická majonéza přitom musí obsahovat vaječné žloutky, rostlinný olej, ocet a sůl.

S oddělením kvality společnosti Agricol, která nám dodává majolky, jež byly v testu hodnoceny a které jsou v prodejnách Albert prodávány pod naší značkou, jsme v kontaktu a situaci řešíme. Velmi je zaráží výsledek testu a požádali dTest o doložení protokolů a metody, kterou bylo uvedené testování prováděno,“ uvedla Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, jejíž některé majolky v testu nedopadly dobře.

Co je majonéza

Pracovníci dTestu porovnali závazné receptury z dob před padesáti lety s těmi současnými a zjistili, že dnes se do majonéz dává osmkrát méně vaječných žloutků než před půl stoletím. Podle nynější vyhlášky jsou majonézami studené ochucené omáčky obsahující slepičí vaječné žloutky, kterých v nich musí být nejméně v množství dvou procent hmotnosti.

Jak test dopadl?

Nejlépe ze 17 testovaných majonéz v dTestu dopadly:

* 1. místo: majonéza Tesco (Záruba M&K, a. s.).

* 2. místo: majonéza Lidl Mikado

* 3. místo: majonéza Albert Quality

Nejhůře ze 17 testovaných majonéz v dTestu dopadly:

* 17. místo: Albert Quality light, která místo povinných dvou procent obsahovala 0,8 % žloutků

* 16. místo: Albert Euro Shopper s 1,06 vaječnými procenty, která ovšem na obalu hlásá 3 %

* 15. místo: majonéza Poličanka s 1,64 % žloutku.

Udělejte si majonézu doma - jednoduchý recept:

Suroviny: žloutek, pepř, sůl, olej (nedoporučuje se olivový)

Postup: Do nádoby dejte žloutek, trošku soli, pepře a mixérem na na nejvyšší obrátky mixujte, po kapkách přidávejte olej, který hmotu zvláční. Dokud ho budete přilévat, bude hmota houstnout - takže záleží na vaší chuti. Kdo chce trochu pikantní majonézu, může přidat např. i dijonskou hořčici.