Znáte někoho z okolí, kdo v touze po štíhlé linii držel nějakou absurdní dietu? Nejspíš ano. Jenže hladovění nebo konzumování jen určitých  druhů potravin nikam nevede. Extrémní dietáři možná shodí pár kilo, ale po návratu k normální stravě se dostaví krutý jo-jo efekt, navíc místo shazování tuku jim ubývá svalová hmota. Mnohem účinnější je vybírat si potraviny s vyváženým obsahem bílkovin, tuků a sacharidů.

K hubnutí je třeba přistupovat s dávkou zdravého rozumu. „Strava by měla být především pestrá, aby organismu dodávala potřebné živiny, vitaminy, vlákninu atd. Jakmile je některá dieta zaměřená na konzumaci jedné potraviny nebo skupiny potravin, nebo naopak některou skupinu naprosto vylučuje, je to špatně, protože dříve nebo později nám v jídelníčku bude něco chybět," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy.

Tip: Při dodržování krabičkových diet se vám vyplatí kupovat větší kusy masa (např. celé kuře), které si naporcujete a zamrazíte do sáčků po jednotlivých porcích. To samé můžete udělat i s polévkou-uvařte jí větší hrnec, odeberte porci a zbytek zamrazte v plastových miskách, ušetříte tím čas.

Fotogalerie
2 fotografie