Detoxikace je metoda, při níž odvádíme z těla škodlivé zplodiny. Přišla, jak jinak, z USA, kde ji propagují hollywoodské hvězdy jako Salma Hayek, Anne Hathaway nebo Sienna Miller. Většinou tato metoda spočívá v pojídání potravin bohatých na vlákniny, tedy především ovoce a zeleniny, či jen v popíjení šťáv z těchto plodin. Enzymy v čerstvých šťávách zrychlují látkovou výměnu, což posiluje imunitní systém a přináší novou energii.

K detoxikaci organismu patří také masáže, peeling těla a koupele. Výborná je i sauna nebo pilates, jóga a další dechová cvičení. Detoxikační kúra zpravidla trvá od 5 do 15 dnů.

V čem jsou kúry dobré?

Odvádějí jedy z těla, takže se náš organismus pročišťuje. Setkáme se s nimi i v tak tradičních léčebných odvětvích, jako je ajurvéda nebo homeopatie, které prosazují různé terapie, například pitnou kúru. Věda se k nim ovšem staví skepticky, nevidí je jako uzdravující.

Jaké jedy máme v těle?

Naše tělo produkuje při přirozené látkové výměně škodliviny, jako je například amoniak při odbourávání bílkovin. Různé jedy také přijímáme z našeho okolí – těžké kovy, nikotin, alkohol, barvicí a konzervační látky.

Může si tělo samo pomoci?

Ano, při normální látkové výměně. Vše, co by nám mohlo škodit, jde automaticky z těla ven přes krevní oběh, lymfatický systém až po vylučovací orgány, jako jsou játra, ledviny, plíce a žlučník, které vyprovodí toxiny ven pomocí moči a stolice. Také při pocení vylučujeme škodliviny z těla ven.

Proč detox?

Často si dopřejeme v jídle najednou mnoho škodlivého (například maso, vajíčka, cukr, colu, kávu a nikotin). Tělo nestíhá a ocitá se ve stresu. Reaguje například nečistou pletí, chronickou únavou, problémy se zažíváním. Pak taková  kúra může  dostat organismus do rovnováhy.

5 tipů, jak žít zdravěji

1) Zdravá snídaně
Vynikající je doma udělaný ovocný salát (banán, jablko, broskev nakrájené na kostičky, hroznové víno) s hrstí ořechů a jednou nebo dvěma lžícemi müsli. Alternativou může být omeleta ze 2 vajec se zeleninou – rajčaty nebo paprikou.

2) Hodně dobrých uhlovodanů
Jezte především ovoce, zeleninu, lesní plody, celozrnné pečivo a těstoviny, tmavou čokoládu. Naopak vylučte špatné uhlovodany, které jsou v produktech z bílé mouky.

3) Málo masa
Nejlepší je dva dny v týdnu pojídat libové maso, grilované nebo opečené bez tuku, ne smažené nebo fritované. Drůbež a hovězí maso především. Málo vepřového. Ostatní dny jezte po vegetariánsku – například fazole, čočku, hrách, brambory.

4) Dobré tuky
Patří mezi ně omega-3 mastné kyseliny, které obsahují například olivy, vlašské ořechy, dýňové semínko, mandle nebo avokádo. Pokud chceme používat olej, pak se doporučuje slunečnicový, bodlákový nebo kukuřičný.

5) Hodně vody
Pijte nejméně 1,5 litru denně. Kohoutkovou vodu nebo minerálky, to je na vás. Jen pozor na minerály – podívejte se na etiketu, kde by měly být uvedeny. Na 1 litr by měly obsahovat: pod 200 mg sodíku, pod 300 mg chloridu, přes 200 mg vápníku a přes 100 mg hořčíku.