Česká pole jsou sice plná ječmene (ječmen je druhou nejpěstovanější obilovinou u nás), ale používá se jen jako krmivo nebo k výrobě alkoholu. Výzkumy ale potvrdily to, co se vědělo už tisíce let. Ječmen prospívá zdraví a je v lidské stravě velmi důležitý. Má vysoký obsah vlákniny a tzv. beta glukanů, které společně dokáží chránit srdce i střeva.
Vrátit ječmenu místo v českém jídelníčku se rozhodla skupina nadšených odborníků, která na sebe ve spolupráci s Potravinářskou komorou vzala velký úkol. „Museli jsem otestovat odrůdy ječmene na českých polích, z hlediska poměru vlákniny,“ říká F. Smrž z pracovní skupiny Renesance ječmene v
Ne každý ječmen se totiž hodí k přípravě mouky a na českých polích jsou většinou odrůdy vhodné k výrobě alkoholu. Pak bylo nutné sehnat mlýn, schopný ječmen semlít a firmy, které jsou schopné a ochotné ho ve svých výrobcích používat. Nadšenci ale nakonec uspěli. V obchodní síti je tak k dostání už nejen chléb a další ječné pečivo, ale na trhu jsou i těstoviny s ječmenem, jogurty nebo tavené sýry s ječnými perličkami.
Zajímavosti o ječmenu:
* Ječmen je po fíkovníku druhou nejstarší pěstovanou plodinou na světě
* Kvůli svým výživovým vlastnostem byl jídlem gladiátorů a vojáků
* Obsahuje více vlákniny než pšenice nebo žito
* Obsahuje rozpustnou vlákninu (její hlavní složkou jsou tzv. beta glukany), která je vhodná pro děti a seniory
* Ječmen má velký obsah fosforu, hořčíku, železa a zinku
* Potraviny s obsahem ječmene dokáží snížit riziko srdečních chorob
* Jídlo s podílem ječmenu dobře snášejí i lidé s nemocemi žaludku
* Ječmen snižuje hladinu cholesterolu v krvi
* Ječmenná vláknina pomáhá předcházet zácpě