TOPlist

Rakovina mohla tedy trápit i vrstevníky Ötziho, pravěkého ledového muže, který zahynul před 3.500 lety v italských Alpách a jehož objevili zmrzlého u Ötztal koncem 20. století.

Hippokratos jí dal jméno
V minulosti si lidé svoji nemoc často vysvětlovali jako nedostatečnou víru nemocného, pomstu bohů, působení tajemných čar nebo prokletí. Snažili se jí léčit všemi dostupnými prostředky, nejčastěji pak pacienti končili v rukou chirurgů. Ve starověku se vedle operací využívalo také oblíbené léčení za pomocí energií a nezbytné obětování bohům. Z této doby pochází také název nemoci - rakovina. Nemoc pojmenoval Řecký lékař Hippokratos (460 – 370 před Kristem), a to podle její vizuální podoby s rakem. Jednalo se o rakovinu prsu, která tvoří centrální nádor, z něhož do okolí vybíhají dlouhé výběžky podobné račím nohám.

Renesance - nové poznání
Od středověku se k léčbě používalo především operativní odstraňování nádorů, a to bez jakékoliv anestezie! Teprve v renesanci se lidé začali více zajímat o své tělo, nemoci, zkoumali anatomii, provedli první lékařskou pitvu. Lékaře tehdy víc jak kdy jindy zajímalo, proč a na co se umírá, dávali si do souvislosti nemoci a jejich příčiny. Pochopili, že za řadu úmrtí mohou rakovinné nádory, ale zatím nevěděli co dělat a jak pacienty úspěšně léčit. Předpokládali, že za nemoc může zkažená lymfa a nemocné vykazovali z měst a obcí do izolace. Věřili totiž, že rakovina je nakažlivá, protože ji pozorovali u více osob v jedné domácnosti. Tímto opatřením pak chtěli zabránit jejímu šíření. Nemocní se tehdy toulali krajinou bez domova a bez pomoci.

Za vším hledej imunitu
Dnes se vědci shodují, že společným jmenovatelem této zákeřné nemoci je snížená protinádorová imunita, která umožní patogenním buňkám nekontrolovatelné bujení – vznik rakoviny. Dokud je imunitní systém člověka silný a v pořádku, pak se sám postará o narušené buňky, které včas a bez následku zlikviduje. Jestliže imunitu oslabíme například dlouhodobým stresem, špatnou životosprávou nebo jiným vnějším vlivem, může bohužel dojít k onemocnění.

Ovosan naděje pro nemocné
Ovosan je doplněk stravy užívaný pro přirozené posílení imunity nebo jako podpůrný prostředek v boji proti rakovině. Představuje velkou naději v boji proti onkologickým onemocněním a jejich recidivám. Jedná se o přírodní přípravek obsahující směs biologicky aktivních fosfolipidů BAF®. Přirozenou cestou nastartuje imunitní systém pacienta, který vyhledá narušené buňky, zničí je a postiženým místům pomůže v jejich regeneraci. Ovosan není návykový a nemá žádné vedlejší účinky. Jako jednu z účinných látek využívá biologicky aktivní fosfolipid PNAE objevený v roce 1982 v Československé akademii věd. Následně byl zahájen výzkum této nadějné substance získávané z kuřecích embryí. Výsledkem výzkumu vědců byl patent ether-fosfolipidu PNAE s protinádorovým a preventivním účinkem. Ovosan posiluje šance nemocného v boji s rakovinou.

Více na www.ovosan.cz

Autor: Kateřina Procházková