Když se řekne rakovina kůže, většině lidí se vybaví melanom. „Právě bazaliom, označovaný někdy jako »bílá« rakovina, je nejčastějším typem zhoubného kožního bujení. Vyskytuje se na hlavě a krku. Nyní kromě klasické léčby můžeme nabídnout další moderní a účinnou metodu. Jde o fotodynamickou léčbu,“ řekl pro server Ordinace.cz přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger.

Jak funguje léčba světlem?

„Na postižené místo naneseme speciální krém s látkou, která pronikne do nádorových buněk. Po zhruba třech hodinách následuje několikaminutové osvícení speciálním červeným světlem, které buňky zlikviduje,“ popisuje Arenberger. Léčba je rychlá, bez operace, pacient nepotřebuje hospitalizaci.

Trochu to pálí

Bazalion může mít v okolí rozšířené cévky a pupínky
Autor: archiv Blesku
„Nepříjemné je, že léčba vyvolává různě silný pocit pálení. Postižené místo nemůžeme znecitlivět lokální anestezií, protože by to narušilo průběh léčby. Sám jsem to vyzkoušel a dá se to bez problémů vydržet,“ vysvětluje profesor Arenberger.

Nebezpečný bazaliom

Tento nádor lidé dost podceňují. Jak ho poznáte? Nejčastěji jde o plochý útvar, který má barvu kůže a v okolí jsou rozšířené cévky, nebo může mít lem z drobných pupínků. „Bazaliom může v pokročilejším stádiu napadat i svaly, chrupavku či kost, může se rozšířit do oka či dalších orgánů a zastavit ho pak není jednoduché,“ varuje profesor Arenberger.

 

CHAT s odborníkem!

Přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze prof. Petr Arenberger

Spálili jste se na sluníčku a teď se bojíte rakoviny kůže? Objevili jste na svém těle nějaká zvláštní znaménka? Chcete vědět, jak se pozná melanom? Zeptejte se přednosty Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze prof. Petra Arenbergera. Chatovat v redakci bude dnes od 14 do 15 hodin. Své dotazy už nyní můžete vkládat na adrese: www.blesk.cz/chat

 

Příručka Rakovina kůže vychází v pondělí 8. října

Jak vzniká rakovina kůže? Jaká je prevence? Jak se chránit? Dozvíte se už dnes ve speciální příručce Blesku Rakovina kůže.