Češi si na hygienu moc nepotrpí! Každý pátý Čech se v nejteplejším období roku myje pouze obden, nebo dokonce ještě méně! Není pak divu, že při jízdě hromadnou dopravou to někdy páchne jako v pavilonu opic. K omezení nepříjemného odéru však stačí dodržovat několik zásad.

Proč se vlastně člověk potí? Hlavně proto, aby zbavil tělo nadbytečného tepla a ochladil ho.

Nepříjemný odér nezpůsobuje samotná tekutina, která vychází z potních žláz, ale rozkládající se bakterie, které se běžně na pokožce vyskytují.

Denně člověk vypotí maximálně 10 litrů, ale to jen v případě velké fyzické zátěže. Jestli sedíte celý den v kanceláři, pravděpodobně vypotíte za celý den asi 0,5 litru až 1 litr. I když se může zdát, že nejvíc potu odchází z podpaží, ve skutečnosti jde o pouhou jednu kávovou lžičku potu – tedy o 0,006 litru! V podpaží se ale drží větší teplo a vlhko a pot se z těchto míst hůře odpařuje. I proto tam vzniká nejvíc potravy pro bakterie, kterých se tu přiživuje až na 150 různých druhů.

Mějte pocení pod kontrolou!

* Noste oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len. Světlé vzdušné košile, šaty a kalhoty odráží sluneční záření, naopak se během parných dnů vyhněte černé barvě. 

*Sprchujte se vlažnou vodou klidně dvakrát i třikrát denně. 

*K obědu si dejte místo smaženého řízku raději zeleninový salát nebo ovoce, třeba citrusové plody organizmus ochlazují. 

*Konzumujte co nejméně česneku a cibule, jejich a roma může přecházet přímo do kůže, určitě nechcete mít přezdívku Král česneku/Cibulová královna. 

*Na intenzitu zápachu má nepříznivý vliv i káva, alkohol a cigarety. 

*Snažte se vyhnout stresovým situacím, při kterých potní žlázy pracují na plné obrátky.

* Několikrát denně používejte antiperspiranty, a to klidně i před spaním.

* Pijte bylinné čaje určené proti pocení. Fungují tak, že automaticky snižují množství tekutin v těle, které by se mohly vylučovat přes kůži.

Kde se lidé nejvíc potí?
Autor: Infografika Blesk

Pocení má vliv na náladu

Máloco dokáže snížit sebevědomí na bod mrazu jako tričko propocené na zádech nebo mokré skvrny v podpaží. „Zvýšeným pocením reaguje tělo i v situaci, kdy je člověk ve stresu, má trému nebo je nervózní. A nadměrné pocení samo o sobě pak může snižovat sebevědomí člověka, projevuje se negativně v komunikaci, může vyvolávat komplexy méněcennosti,“ říká PhDr. Martina Neprašová, Ph.D. z psychologické poradny.

Jak říct kolegovi, že smrdí?

Není to tak snadné jako upozornit na tu samou věc partnera. „Partnera znáte, víte jakou formou fakt sdělit – zda to říci přímo nebo dát nějaký signál, který partner pochopí, někdy stačí darovat deodorant jako malou pozornost. U kolegů velmi záleží na tom, jaký k nim máme vztah, jakou mají povahu. Někdy takové sdělení napáchá více škody než užitku. Časté jsou případy z praxe, kdy se člověk, kterému bylo netaktně sděleno, že zapáchá, uzavřel do sebe a začal se izolovat od druhých. Pokud se ale informace sdělí ohleduplně, může přinést i cennou zpětnou vazbu – mnohdy si člověk sám tento problém neuvědomí. Pokud se ke sdělení odhodláte, mělo by probíhat mezi čtyřma očima,“ radí psycholožka Martina Neprašová.

Potit se nemusíte!

Obtěžuje vás nadměrné pocení? Můžete to vyřešit neoperativním zákrokem na klinice, a to pomocí injekční aplikace botulotoxinu. Zákrok je téměř bezbolestný. Miniaturní jehličkou se několika jemnými vpichy dostane látka do požadované oblasti (podpaží, čelo, dekolt, dle individuální potřeby). Pro větší komfort je možné před zákrokem použít znecitlivující krém. Zákrok se provádí ambulantně a samotné ošetření nadměrného pocení botulotoxinem trvá obvykle cca 15 minut. Účinek přichází pozvolna obvykle během 2–10 dnů po zákroku. Účinek trvá zhruba 7–12 měsíců. Poté je nutné aplikaci zopakovat.

Fuj! Pětina Čechů se ani teď nemyje denně

Potkáváte v současném vedru nevábně »vonící« lidi? Nedivte se tomu. Nehledě na tropické počasí se bezmála polovina Čechů (43 %) v létě myje stejně často jako v zimě. Každý pátý Čech se myje pouze obden či ještě méně. Podle průzkumu společnosti Henkel ČR pětina lidí nedostatek péče dohání o víkendu, kdy hygieně věnuje více času než v pracovní dny.

Za nedostatečnou hygienu nemůže nedostatek financí. Češi na kosmetice nešetří a naopak 91 % uvádí, že za kosmetiku utratí více než před třemi lety. „Češi nezapomínají na nákup kosmetiky ani v době finanční krize. Přizpůsobili však výběr svého nákupu a mnohem více preferují zboží nabízené v akcích nebo hledají nové benefity,“ říká Radka Šimánková. 

Sprcha nebo vana

Dvě třetiny lidí upřednostňují sprchu před vanou. Mezi hlavní výhody řadí především to, že je rychlejší (45 procent) a pohodlnější (20 procent) než koupel. Téměř 15 procent respondentů však prozradilo, že tímto způsobem také šetří výdaje za vodu.

Muži dohnali ženy

Co se četnosti osobní hygieny týče, muži už dohnali ženy. Většina mužů se myje stejně často jako většina žen. Přesto mají ženy mírně navrch. Zatímco u nich tvoří druhou největší skupinu ty, které se sprchují a myjí vícekrát denně, u mužů je druhý nejčastější postoj – mytí jen obden.

Většina si nezpívá

Zatímco ve filmech a reklamách to vypadá, jako by si ve sprše zpíval téměř každý, realita je jiná. Zpívá si jen pětina z nás a naprostá většina se sprchuje potichu. Častěji si zpívají náctiletí, z nichž to při sprchování dělá každý třetí.