„Existují studie, které ukazují, že zvýšená spotřeba mléka zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty. Současně se snižuje, ale riziko rakoviny tlustého střeva,“ zaznělo v televizním dokumentů.

Blesk se proto zeptal české odbornice na výživu doc. Jany Dostálové. „Já jsem o vztahu mléka a rakoviny prostaty nic nečetla ani neslyšela. O mléku píší až neuvěřitelné nepravdy.“

Jak to tedy s prospěšností či škodlivostí mléka je? Čas od času se vynoří informace typu: mléko je jedovaté, zahleňuje, je to jen potrava pro mláďata, řídnou po něm kosti... „Mléko a mléčné výrobky ale mají, stejně jako ostatní potraviny živočišného původu, vysokou výživovou hodnotu,“ upozorňuje Dostálová a pokračuje: „Jsou zdrojem velmi kvalitních bílkovin, vitamínů A, B, D, karotenů a minerálních látek. Vápník z mléka má až několikanásobně vyšší využitelnost než třeba z rostlinných tuků. Proto je mléko a mléčné výrobky jako zdroj vápníku nenahraditelné.

Kolem mléka se vyrojila spousta pověr
Autor: profimedia.cz
Tloustne se po mléku? „Obsah tuku je v průměru 3,8 %. Mléčný tuk má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale přesto je poměrně dobře stravitelný,“ říká odbornice na výživu a dodává: „Mléko obsahuje i cholesterol, jehož množství závisí na obsahu tuku ve výrobku. Jeho obsah v nízkotučných výrobcích je nízký (v odstředěném mléce pouze 1,8 mg/100 g), v másle naopak vysoký (250 mg/100 g).
Doc. Ing. Jana Dostálová
Autor: Archiv Blesk

Česká republika je ve spotřebě mléka za vyspělými státy Evropy. Od roku 1990 jsme ho totiž přestali pít ve velkém a jeho spotřeba prudce klesla, situace se začala zlepšovat až v posledních letech.