Otázky o infarktu a mrtvici, které vás PÁLÍ!

doc. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, MBA
Autor: archiv Blesku
Odpovídal přednosta I. Interní kliniky kardiologické FN Olomouc doc. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, MBA.

1. Ohrožuje onemocnění srdce a cév po padesátce více muže nebo ženy?

Kardiovaskulární onemocnění postihuje v kritickém období po padesátém roce věku výrazně více muže než ženy. V posledních letech lze ale zaznamenat určitý trend nárůstu těchto onemocnění i u žen, zejména obézních a kuřaček.

2. Jaké jsou moderní metody v léčbě infarktu?

V České republice je k dispozici síť kardiocenter s 24hodinovým provozem, která jsou schopna ošetřit prakticky všechny nemocné srdeční katetrizací pomocí balonkové angioplastiky (roztažení srdeční tepny tenkým balonkem) a implantací stentu (tenká kovová mřížka zaručující průchodnost cévy). Léčba dále spočívá v tom, že nemocní užívají protisrážlivé léky, léky snižující tepovou frekvenci, zlepšující funkci srdečního svalu a taky léky snižující cholestrol. Důležitá jsou i režimová opatření – dostatek pohybu, redukce váhy, dieta. Vhodná je i lázeňská léčba v zařízeních specializovaných na kardiovaskulární problematiku – například v Teplicích nad Bečvou nebo Poděbradech.

3. Můžu snížit riziko těchto onemocnění léky nebo potravinovými doplňky?

Určitě ano, nicméně potravinové doplňky a vitaminy jsou až na druhém či třetím místě. Nejdůležitější je skutečná a dlouhodobá změna dietních návyků a dostatek pohybu. Řada nemocných má další onemocnění, která jsou často spojena s infarktem myokardu – cukrovku, vysoký krevní tlak, zvýšenou hladinu krevních tuků. Tato onemocnění je třeba pečlivě hlídat tak, aby se snížilo riziko vzniku dalšího infarktu či komplikací.

4. Pokud se v rodině vyskytl infarkt/mrtvice u blízkých příbuzných, od jakého věku doporučujete začít s preventivním vyšetřením u lékaře?

Pokud se tato onemocnění prokazatelně vyskytují v rodině, jsou preventivní vyšetření jistě vhodná. Doporučujeme od 40 let věku každý druhý rok a od 50 let pak pravidelně jednou ročně. Každý z nás by měl znát hodnotu svého krevního tlaku, cholesterolu, cukru v krvi a snažit se blížit se ideální váze.

5. Pořád se mluví o rizikovém chování – sedavý způsob života, kouření, stres, tučná strava atd. Platí tedy, že pokud budu dodržovat zásady zdravé životosprávy, můžu se zcela vyhnout kardiovaskulárním chorobám?

Tento správný přístup minimalizuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, nicméně genetickou zátěž v současné době nejsme schopni ovlivnit a tak snahou vědy je časně odhalit tyto rizikové pacienty nejen na základě rozboru standardních rizikových faktorů, ale i analýzy genetické informace (tzv. analýza genomu). Zdravá životospráva, dostatek pohybu a znalost vlastního zdravotního stavu jsou nadále nejlepší prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

TEST: Hrozí mi infarkt?

Ucpané cévy vedou k vážným onemocněním srdce
Autor: profimedia.cz
1) Je vám víc než 50 let?

2) Ve vaší rodině trpěl blízký příbuzný onemocněním srdce a cév?

3) Kouříte nebo jste pasivní kuřák?

4) Máte devět a více kilo nadváhy?

5) Máte vysoký krevní tlak?

6) Jste diabetik?

7) Nesportujete vůbec nebo jen nárazově?

8) Zažíváte opakovaně stres?

9) Téměř denně jíte červené maso, uzeniny a smažené pokrmy?

10) Ryby konzumujete jen příležitostně?

11) Máte vysokou hladinu »špatného« cholesterolu?

12) Pravidelně pijete alkohol (muži více než litr piva a ženy více než 2 dl vína denně)?

13) Při chůzi do schodů nebo při fyzické práci se zadýcháváte?

* Za každou kladnou odpověď si připočtěte 1 bod.

* Jestli jste žena starší 40 let, která užívá hormonální antikoncepci a zároveň kouří, připočtěte si další bod.

* Pokud jste už mrtvici nebo srdeční záchvat prodělali, připočtěte si 2 body.

 Hodnocení:

5 bodů a více

Pozor, riziko infarktu je u vás zvýšené. Poraďte se s lékařem a především se sami snažte změnit životní styl. Nekuřte, jezte zdravě, hýbejte se a nestresujte se. Jedině tak můžete rizikové faktory snížit.