Když nosíme v létě těsné syntetické prádlo nebo chodíme dlouho v mokrých plavkách, riskujeme. „Ženské mykózy způsobují kvasinky, nejčastěji candida albicans. Jejich vzniku napomáhá především porušení přirozené bariéry kůže nebo sliznice, nejčastěji v důsledku zapaření nebo dlouhého máčení,“ říká Magdalena Skořepová, vedoucí centra pro dermatomykózy při 1. LF UK v Praze.

Projevuje se jako bílý tvarohovitý výtok, doprovází jej svědění až pálení sliznice a bolest při pohlavním styku, někdy i při močení. Že se jedná právě o mykózu však lze spolehlivě určit pouze u lékaře, mikrobiologickým vyšetřením výtěru z pochvy. „Testy pro samovyšetření zatím neexistují, ale pokud žena již v minulosti potvrzenou mykózu měla, dokáže zpravidla příznaky vracejícího se onemocnění rozpoznat,“ vysvětluje Skořepová.

Léčit musíte sebe i partnera

Kvasinkové mykózy se léčí chemickými léky, tzv. antimykotiky. „Mohou být ve formě vaginálních čípků, mastí nebo krémů k lokální léčbě, někdy se kombinují s antimykotiky v tabletách k celkovému podávání. Jsou většinou na lékařský

Mykózy jsou nepříjemným intimním onemocněním
Autor: profimedia.cz
předpis, některá však i volně prodejná,“ říká Zdena Kravarová, soukromý gynekolog z Českých Budějovic.

Po nasazení léčby se mykózy zbavíte docela rychle, příznaky pominou zpravidla po několika dnech. „Pokud má potíže i partner, je dobré vyšetřit a přeléčit oba partnery současně,“ připomíná Kravarová. Jsou však i případy, kdy má žena všechny popisované příznaky, ale po vyšetření lékařem nelze přítomnost kvasinky prokázat.

„Pak selhávají i antimykotika a příčinu je třeba hledat v celkové nerovnováze organismu,“ vysvětluje Skořepová. Pak se osvědčují přírodní prostředky, dieta nebo enzymoterapie. K prevenci i léčbě lehkých případů se hodí přípravky intimní hygieny s čajovníkovým olejem a také poševní probiotika.   

 Devatero dobrých rad:

1. Nechte se vyšetřit ještě drív, než si koupíte volně prodejný lék. Bezpečně dokáže nemoc odhalit jen lékař.

2. Pokud má problémy i partner, zajděte k lékaři oba.

3. Vyhněte se zcela pobytu v přírodních vodách a také parfémovaným mýdlům, vložkám a tamponům.

4. Nenoste příliš upnuté prádlo a kraťasy. Když už, tak z přírodních materiálů.

5. Nezůstávejte po plavání dlouho v mokrých plavkách. Vždy se osprchujte čistou vodou a převlečte se.

6. Omezte bílé pečivo a sladkosti. Mykóza je spojena se zvýšeným obsahem cukru v krvi.

7. Snažte se mít aspoň osmihodinový spánek. Stres může být spouštěcím mechanismem mykóz.

8. Preventivně používejte mycí přípravky vyvinuté speciálně pro intimní hygienu.

9. Pokud si nejste zcela jistá, zda trpíte mykózou, používejte při sexu kondom.