U jízdy na kole, kolečkových bruslích, při koupání v moři, při volejbale nebo při práci na zahradě se může najít zádrhel, který jinak radostné chvíle plné pohody spolehlivě otráví. Oči podrážděné z kontaktních čoček nebo nepraktické brýle, které neustále překáží při sportu i při koupání. Co si budeme nalhávat, kontaktní čočky umí v létě pěkně oko potrápit  a způsobit zanesení infekce, která nás spolehlivě z letních radovánek na čas vyřadí. Bohužel jsou známy i případy, kdy nebezpečný zánět v oku, který prokazatelně vznikl nedodržením hygienických pravidel, trvale zrak poškodil, tudíž by bylo vhodné, této situaci se předem vyvarovat. A co navíc dělat, když čočka vypadne, poškodí se nebo ztratí?

Řešení je překvapivě velmi snadné – bezpečná, rychlá a přesná laserová operace očí.

Autor: Neovize

Oční vada a sport? Už žádný problém!

Jste aktivní sportovec, nebo si chodíte jen příležitostně zaplavat a trápí vás, že máte dioptrickou vadu? Jistě dobře znáte nepohodlí, které dioptrické brýle představují. Při pobytu u vody jsou krajně nepraktické, hrozí jejich ztráta, rozbití či poškození a ani plavání v brýlích není nic příjemného. Při sportech jako je volejbal nebo třeba tenis vám brýle omezují zorné pole, což vás může výrazně proti soupeřům znevýhodnit. Pokud sportujete v nepříznivém počasí, pak je nutné brýlová skla neustále otírat od kapek. Dioptrické brýle navíc neumožňují nosit módní sluneční brýle, které jsou do slunného letního počasí také velmi důležité, natož je střídat podle nálady nebo outfitu. V tomto případě je nutné, pořídit si dioptrická sluneční skla, samozabarvovací skla či nepříliš slušivé sluneční klipy na dioptrické brýle.

Kontaktní čočky diskomfort dioptrických brýlí určitě vyřeší, ale přináší zase jiná rizika. Některá se právě vlivem teplého počasí ještě zvyšují. U vody hrozí riziko jejich vyplavení, či zanesení nepříjemné infekce do oka. Při pobytu v prašném prostředí je nutné čočky čistit, měnit, v případě většího podráždění očí vyjmout a nasadit brýle. Ale co je hlavní? Je potřeba neustále dodržovat hygienu. Jenže jak dodržovat poměrně striktní pravidla při celodenním výšlapu, na pláži nebo na výletě v přírodě?  Navíc je potřeba, mít u sebe vždy dostatek roztoku i náhradní čočky pro případ jejich ztráty či poškození. Pokud plánujete cestu letadlem, počítejte s tím, že suchý vzduch v kabině může vaše čočky vysušit, je tedy nutné, zejména na delší cesty, mít s sebou brýle a v případě nepohodlí je za kontaktní čočky vyměnit.

Primářka Oční kliniky NeoVize, MUDr. Věra Kalandrová
Autor: Neovize

Zahoďte brýle i kontaktní čočky. Užijte si léta naplno!

„Obtíže při sportu jsou právě jednou z hlavních příčin, proč se na nás lidé obracejí. Naštěstí máme dnes k dispozici bezpečné a spolehlivé zákroky, které nijak nesnižují odolnost oka a zajistí vysokou kvalitu vidění,“ říká primářka Oční kliniky NeoVize, MUDr. Věra Kalandrová.

Pro mladší sportovce je vhodný moderní způsob léčby dioptrií femtosekundovým a excimerovým laserem - zákrok NeoLASIK HD, který je zárukou nejvyšší kvality zraku.

„Podkladem pro práci laseru je digitální mapa oka zkonstruovaná na základě měření oka speciálním přístrojem, který měří optickou soustavu oka v několika stech bodech. Dokáže zachytit a popsat i drobné, ale zrakově velmi významné nepravidelnosti optického systému oka, které v průběhu zákroku pak laser také ošetřuje,“ vysvětluje primářka Kalandrová.

Pro sportovce středního a staršího věku je vhodná metoda PRELEX, která jim umožní užít si léta bez brýlí. Tato nelaserová metoda je vhodná u osob nad 45 let věku, které chtějí zlepšit vidění do dálky i na blízko bez nutnosti nosit brýle a také je vynikající volbou pro ty, u kterých se kombinuje velký počet dioptrií s rodinnou zátěží šedého zákalu. Jedná se o zákrok, při kterém se do oka natrvalo implantuje multifokální nitrooční čočka, která nahrazuje původní lidskou čočku, jejíž dioptrická hodnota a schopnost zaostřovat neodpovídala dioptrickému stavu oka a požadavkům pacienta. Hlavní výhodou metody je fakt, že tak lze odstranit jakýkoliv počet dioptrií

Co je pro sportovce u těchto metod velmi důležité, je také to, že výkon je nebolestivý a rekonvalescence probíhá velmi rychle. Sportovec se následně může k  pravidelným sportovním aktivitám vrátit po krátké přestávce.

Více informací se dozvíte na www.neovize.cz , nebo navštivte přímo kliniky Neovize a Duovize, kde vám odborníci rádi poradí.