Křečové žíly (varixy) mnozí považují především za estetický nedostatek, ve skutečnosti jde o civilizační chorobu. U nás se problém týká každé třetí ženy, a dokonce i každého čtvrtého muže.

„Při stahu svalu dochází k tlaku na žíly a to napomáhá ve vytlačování krve směrem nahoru k srdci,“ vysvětluje primář pražské Žilní kliniky Mezibranská Ota Schütz. „Zpětnému průtoku zabraňují chlopně. Pokud je žilní stěna oslabená, zvyšující se tlak žílu rozšiřuje a chlopně nedomykají. Krev se hromadí, dochází k přetlaku, žíla se natahuje a vznikají křečové žíly.“

Varixy se dají odstranit během celého roku, kromě vrcholného léta. Proto je stále ještě dost času mít o prázdninách nožky bez poskvrny.

Pocit těžkých nohou

Hlavní příčinou křečových žil je až z 80 % dědičnost. Roli hraje i životní styl a nadváha. Lidé, kteří při své práci stojí, trpí křečovými žílami častěji. „Pacienti si stěžují na pocit napětí a tíže nohou, zvláště večer a v horku. Přidat se mohou otoky kotníků, zatvrdnutí v oblasti bérců i vznik vředů,“ uvádí Schütz.

Dejte nohy nahoru

Při sedavém zaměstnání si denně udělejte přestávku na 10 – 15 minut a dejte nohy nahoru. Prospívá jim i sprchování střídavě teplou a studenou vodou. Nebo aspoň několikrát zakružte nohama v kotnících.

Operace není vždy nutná

V počátku onemocnění postačí kompresivní punčochy a změny životního stylu. I léčba pokročilého stavu může být různá. „Ale u rozsáhlých varixů je operace nutná,“ vysvětluje doktor Schütz.

Novinka v léčbě – laser

Novinkou v léčbě je diodový laser. „Nemocného zákrok tímto laserem nejen méně bolí, ale po zákroku nemá ani nepříjemné modřiny,“ potvrzuje MUDr. Ota Schütz. Cena za tuto operaci se pohybuje kolem 20 tisíc. Klasické zákroky hradí zdravotní pojišťovny.

Zatočte s křečovými žilami sportem

Běžná chůze, plavání a cyklistika jsou ideální prevencí před křečovými žilami. Naopak jízda na koni nebo posilování obtíže ještě zhorší.

Na dotazy čtenářů odpověděl primář MUDr. Ota
Primář Ota Schütz
Autor: Foto Žilní klinika Mezibranská
Schütz z pražské Žilní kliniky

Mám drobné potrhané žilky v obličeji, lze je odstranit jinak než operací? A kolik to stojí?     Jarka P., Kladno

Drobné žilky v obličeji, mikrovarixy neboli metličky, se operací neodstraňují. V současné době bych jako nejlepší metodu doporučil laserové ošetření. Větší žilky ale laser nevyřeší, pak je vhodná minioperace. Cena se pohybuje se v řádech tisíců korun.

Má nějaký vliv nošení silonových punčoch na vznik žilek? Ivana M., Bučovice

Ne, a ani nemají preventivní význam u již vytvořených mikrovarixů. Až teprve zdravotní elastické punčochy druhé kompresní třídy mají preventivní vliv jak na vznik, tak na další zvětšování žilek. Dnes už pořídíte takové zdravotní punčochy, které jsou k nerozeznání od elegantních silonových punčoch.

Mám křečové žíly. Neškodí jim holení depilačním strojkem? Renata Z., Karlovy Vary

Jelikož křečové žíly jsou dědičné, nemá depilace vůbec žádný vliv na rozvoj křečových žil. A je jedno, jestli se jedná o používání různých vosků, depilátorů nebo o laserovou depilaci.