Večer jste unavení z práce a ratolest má hlad. Připravit dítěti pokrm z čerstvých surovin? Mnohem pohodlnější je podstrojit mu polotovar. Dítěti navíc rychlé jídlo chutná a je spokojené. Je vám tahle scéna povědomá? Pak zbrzděte! Tady jde do tuhého.

Malým dětem by v žádném případě nemělo být nabízeno smažené jídlo jako hranolky, smažené sýry, vepřové prorostlé řízky, ani uzeniny v podobě párků nebo suchých salámů. To samé platí o sladkých nápojích, čokoládě a sušenkách, které můžou za návyk na sladké, kazivost zubů nebo vznik obezity. Obyčejně taky obsahují umělá barviva a sladidla, a těm by se nejen děti měly vyhýbat,“ říká pediatrička a alergoložka Stanislava Macháčková z nemocnice Náchod. Podle ní platí u těchto potravin jednoduché pravidlo: Čím méně je dáváte dětem, tím lépe.

Deset stravovacích hříchů

Rybí prsty

Některé rybí prsty kolem ryb jen »běžely« a to ještě z velké dálky
Autor: scom
Ve strouhance obalené, na oleji smažené, pravé maso neviděné. Některé rybí prsty mají jen 14 % masa, zbytek tvoří mouka, škrob a voda.

Čím je nahradit: Místo rybích prstů můžete obalit čerstvé rybí filety a osmažit je na rostlinném oleji. Po usmažení z nich vysajte přebytek oleje ubrouskem. Malým trikem, jak snížit obsah tuku, je sundání usmaženého trojobalu ze spodní části rybího filetu. 

Pizza

Pizzu zkuste upéci sami z kvalitních surovin
Autor: scom
Polotovar z mrazáku hodíte do trouby a za 15 minut je večeře na stole. Jenže výživová hodnota se rovná nule. Těsto, salám a sýr jsou snadnou cestou ke kilům navíc a obsahují zbytečně moc soli.

Čím ji nahradit: Správně zvolená pizza v dobré pizzerii, kde se vaří z čerstvých surovin, potomkovi čas od času neuškodí. Doma mu místo ní můžeme zapéct celozrnný pita chléb s rajčatovou omáčkou, zeleninou a sýrem. Je to zdravé a rychlé.

 Hamburger

Hamburger si děti často sami kupují z kapesného
Autor: profimedia.cz
Smaženému karbanátku v nadýchané bulce odolá jen málokterý školák. Obsahuje ale obří porci kalorií a živočišného tuku, který může zvýšit hladinu cholesterolu v těle. Navíc u mletého nemáte jistotu, kolik masa v něm doopravdy je a z čeho se přesně skládá.

Čím ho nahradit: Domácí hamburger může být v podstatě zdravým jídlem. Použijeme spoustu čerstvé zeleniny, celozrnnou bulku a kvalitní kečup (existují i kečupy slazené jablečnou šťávou). Místo masa můžete použít i marinované tofu plátky – věřte nebo ne, dětem takto upravené chutnají!

 Párek v rohlíku

Párekv rohlíku děti milují, ale zdravé to není
Autor: scom
Jídlo neobsahuje žádnou vlákninu, takže je po něm brzy hlad. Navíc párky se často vyrábí ze strojově odděleného masa, které je plné kůže, rozemletých kostí a šlach.

Čím ho nahradit: Chuť párku v rohlíku je tak jedinečná, že dítě těžko ošálíme nějakou náhradou. Můžete však použít bio párky, které jsou sice o něco dražší, ale obsahují méně Éček. Nebo zkuste sójové párky, které chutnají podobně. Místo bílého rohlíku zvolte celozrnný a nezapomeňte přidat zeleninový salát.

Hranolky

Hranolky dětem nepřínášejí žádné výživné hodnoty
Autor: profimedia.cz
Jsou zásobárnou přepáleného tuku a nasycených mastných kyselin, které můžou způsobit cévní onemocnění. Obsahují minimum živin, takže jsou skutečnou pohromou pro zdraví dětí i dospělých. Děti je často baští s porcí kečupu nebo majonézy, čímž se energetická hodnota zvyšuje.

Čím je nahradit: Samotné brambory obsahují řadu přínosných látek, problém je však ve smažení na nekvalitním tuku. Zdravější variantu připravíte z čerstvých brambor nakrájených na hranolky a upečených v troubě s trochou oleje. Pečené hranolky jsou chutnější, když je necháte půl hodiny máčet ve vodě s několika lžícemi octa, a pak důkladně osušíte.

Smažený sýr

Smažený sýr s majonézou v housce, tak na to zapomeňte
Autor: scom
Smažený eidam obalovaný ve strouhance v kombinaci s majonézou nebo tatarkou patří mezi vražedné kombinace. Obsahuje příliš velké množství transmastných kyselin a karcinogenních látek, které vznikají ze smažení.

Čím jej nahradit: Děti milují strukturu teplého sýra, ale tu jim můžete dopřát i tak, že zapečete plátky celozrnného chleba se sýrem navrch. Sýrem můžete také naplnit třeba rajčata či papriky a zapéct v troubě.  

Špagety s kečupem

Špagety s kečupem nahraďte celozrnými těstovinami
Autor: Ilustrační foto Blesk
Tohle jídlo dítěti z nutričního hlediska nic nedá, protože má jen minimum bílkovin a vitaminů. V podstatě jde o mouku smíchanou s cukrem. Děti přitom potřebují ke správnému vývinu dostatek cenných látek a minerálů.

Čím je nahradit: Těstoviny z bílé mouky nahraďte kvalitními celozrnnými těstovinami, pro začátek je můžete míchat půl na půl, než si děti zvyknou na jinou chuť. O kečup se děti obvykle nenechají ošidit, tak alespoň použijte ten kvalitní s vysokým podílem rajčat a jídlo zakápněte extra panenským olivovým olejem. Pokud máte trochu času, uvařte domácí omáčku z čerstvých rajčat, kterou pro děti přislaďte.  

Limonády

Limonáda je plná cukrů
Autor: scom
Dva litry sladké sycené limonády obsahují až 40 kostek cukru! Kromě toho jsou většinou slazené a ochucené nápoje doslova nabité konzervanty, ochucovadly, umělými barvivy a sladidly, které můžou způsobovat hyperaktivitu.

Čím je nahradit: Ideální pro dítě je voda, a proto je nejlepší jim od samého začátku nedávat slazené nápoje (ani čaj). Pokud už dítě sladké nápoje vyžaduje, tak můžete ředit 100% džusy vodou a ze začátku doslazovat třeba medem či hnědým cukrem.

 Zmrzlina

Zmrzlině žádné dítě neodolá
Autor: profimedia.cz
Děti zmrzlinu milují, jenže ledová smetanová pochoutka obsahuje spoustu cukru, rostlinného tuku a chemických přísad, například umělých barviv, které jsou pro děti absolutně nevhodné.

Čím ji nahradit: Na zmrzlině není dobré šetřit. Ta pravá zmrzlina z mléka či smetany jednou za čas neuškodí, ale ještě zdravější verzi si můžete připravit pomocí formiček na nanuky, do kterých použijete rozmixované ovoce trochu oslazené hnědým třtinovým cukrem.

 Instantní polévky

instantní polévka
Autor: scom
Písmenkové polévky z pytlíku děti baví, jenže jsou plné glutamátu sodného a umělých ochucovadel a soli. Pro děti naprosto nevhodné látky, které můžou způsobit zažívací potíže.

Čím je nahradit: Instantní polévky patří pod stan, ne na stůl! Domácí zeleninová polévka je hotová za chvilku, a pokud dáváte přednost masovému vývaru, tak ho navařte dopředu a zamrazte.