Reportéři Blesku vyjeli do českých a německých obchodních řetězců s jediným cílem: nakoupit třicítku přibližně stejných výrobků. Od každé položky vzali ten nejlevnější kousek, který v regálech našli. Všech šedesát vzorků ochutnával, aniž by věděl, který je český a který německý, kulinářský guru a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Co se ceny týká, v Česku bylo levněji v osmnácti případech, v Německu v jedenácti a jahodovou marmeládu jsme koupili za stejnou cenu. Ale kvalita byla nesrovnatelná! Právě v té německé marmeládě totiž skutečně bylo ovoce, ta česká je samý cukr. „Právě proto ji výrobci nazvali jahodovou pomazánkou, čímž obešli normy pro marmeládu. Stejně to dělají i u kečupů, které nazvou například anglickým slovem ketchup,“ vysvětlil Blesku Vaněk. Právě z českého kečupu se 7 procenty rajského protlaku se mu zvedl žaludek nejvíc. „Dřív se za to sekaly ruce,“ podotkl.

Naopak dobře dopadla česká povidla nebo vepřová šunka v konzervě, kde je podle gurmána o dost víc masa než v té německé.

Velké srovnání českých a německých potravin s komentáři Romana Vaňka si můžete stáhnout ZDE.

Nejlepší hlášky o českých "dobrůtkách"

* Jestli toto dáváme dětem, tak je úplně jedno, jestli je zabijou kyselé deště, nebo tohle. (o české náhražce koly)

* Tyhle věci by měly být mládeži do 18 let nepřístupné. Ve středověku se za to sekaly ruce a za první republiky se chodilo do kriminálu! (o české drůbeží konzervě)

* Tady je jasně vidět i chrupavka a prasečí štětina. Je to typ konzervy, při které začínám konvertovat k vegetariánům. (o české vepřové konzervě)

* Vypadá to na stejnou továrnu, akorát stoprocentní šťáva šla do Německa a ty zbytky z vyplachování nádrží vodou jsou pro Čechy. Tohle kdyby se objevilo u německých dětí, tak tam toho výrobce pověsí. (o českém dětském krabičkovém pitíčku)

* Vypadá to, jako by se někdo do té konzervy pozvracel. (o českém vepřovém guláši v konzervě)

* Tímhle nám už vážně vzkazují: Milí občané ČR, trhněte si nohou! Tihle gauneři na nás vydělávají naprosto neuvěřitelným způsobem. (o české jahodové marmeládě)

* Není zajíček jako zajíček, opět si z nás výrobci střílejí a my jim to slepě žereme. Vždyť to nikdy nevidělo kakao! (o českém velikonočním zajíci)

* Tohle není čokoláda, ale prasárna plná cukru. Vsadím se, že tohle děti manažerů obchodních řetězců nejedí, protože by jim z toho naskákaly pupínky. (o české mléčné čokoládě)

Nechcete jíst blafy? Uvařte si s naší  Velikonoční kuchařkou. Vychází již dnes v tištěném Blesku!