„V první řadě nemocné nabádám, aby drželi několik dní dietu,“ řekl Blesku Stanislav Havlíček z České lékárnické komory. „Hlavně by měli hodně pít, ideálně černý čaj. K jídlu staré pečivo.“ Podle Havlíčka zabírá i ledová kokakola podávaná po lžičkách a klasické živočišné uhlí. „Pokud problémy po třech dnech neodezní nebo je průjem a zvracení příliš úporné, je nutné navštívit lékaře,“ radí lékárník Havlíček.

„U dětí je varovný signál to, že velmi málo močí. To znamená, že jsou dehydrované a návštěva lékaře je nutná.“ Střevní chřipka se šíří vzduchem i přímým kontaktem, proto je důležité dodržovat i hygienu rukou. Projevy střevní chřipky jsou podobné jako u typické chřipky. K bolestem kloubů a svalů se ale přidávají bolesti žaludku a břicha. Střevní chřipku provází průjem, zvracení a zvýšená teplota nebo horečka. Především u malých dětí a starších lidí může průběh komplikovat dehydratace.

Nejdůležitější je držet dietu. Tou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí správná mikrofl óra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim. Pít je třeba po malých doušcích, aby tekutina nebyla ihned zvrácena.

Jak držet dietu

1. den se nedoporučuje jíst. Důležité je hodně pít, nejlépe chlazený černý nebo bylinný čaj.

2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché pečivo, nemastná rýže nebo dušená mrkev.

4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány.

5 rad našich babiček, které opravdu zabírají

1) Proti zvracení pomůže zázvorový čaj. Kousek čerstvého oddenku zázvoru nastrouhejte a zalijte vroucí vodou. Nechte 5 až 10 minut louhovat a vypijte.

2) Na žaludeční křeče zabírá odvar ze tří pokrájených jablek vařených 15 minut v litru vody.

3) Pokud už vás netrápí úporný průjem, dejte si banán. Ten zklidní rozbouřený žaludek.

4) Proti průjmu působí skořice. Dvě lžičky drcené skořice zalijte 200 ml horké vody a pijte vlažné.

5) S bolestí břicha a nadýmáním si poradí lektvar z fenyklu a anýzu. Dvě lžičky drceného fenyklu a jednu lžičku anýzu zalijte ¼ l horké vody. Nechte louhovat a pijte vlažný nebo studený.

Další rady z přírodní lékárny najdete v Blesku 9. ledna 2012 ve speciální příručce Domácí lékař.