Nemoc způsobuje mikroorganismus, který se přes sliznice dýchacího ústrojí dostane do těla. Když jsou sliznice obsazené spřátelenými bakteriemi, virus se jednoduše nemá kde usadit. Jenže antibiotika většinou likvidují nejen bakterie, které dítěti škodí, ale zároveň i bakterie, které chrání sliznici. Když dítě dobere antibiotika, obnovuje se jeho přirozená mikrofl óra velmi dlouho, některé americké výzkumy uvádí dobu až 7 let!

Začarovaný kruh nemocí

Dalším problémem antibiotik je, že děti jdou po jejich dobrání do školy s oslabenou imunitou. Snadno se pak nakazí dalším virem. Kromě toho, že antibiotika zabíjejí spřátelené bakterie, jsou to v podstatě toxiny, které se usazují v těle, kde se hromadí a můžou poškozovat lidské orgány.

Jak děti chránit před onemocněním?

Spousta matek začne ve chvíli, kdy dítě onemocní, srážet horečku. Jenže i horečka má při zvládání infekce svoji funkci. Při nemoci je hlavně potřeba podpořit imunitní systém, pomoci mu správně fungovat a správně zareagovat, aby mohl infekci sám zlikvidovat. Imunita se posiluje právě tím, že se s chřipkou nebo zánětem v krku vypořádá sama, bez pomoci antibiotik.

Očistu organismu zařídí detoxikace

„Když už dítě bere antibiotika, je potřeba dát znovu do pořádku jeho imunitní systém. Dětský organismus je přizpůsobivý ve vývoji, takže stačí pár měsíců a ze stále nemocného dítěte může být zdravé. Je ale potřeba zbavit dítě starých infekcí, které má v organismu zapouzdřené a které čekají na jakékoliv imunitní oslabení, aby mohly znovu zaútočit,“ říká lékařka Ludmila Velecká.

Řešením může být podávání přírodních preparátů, které pracují na zlepšení obranyschopnosti imunitních orgánů, jako je slezina nebo plíce. „Různé preparáty taky umí z těla vylučovat zbytky antibiotik a tím tělo čistí,“ říká Marie Vilánková ze společnosti Joalis, která se zabývá prodejem přírodních preparátů určených k detoxikaci organismu. Důležitá je i zdravá strava a přijímání správných bakterií. K tomu slouží například laktobacily a bifi dobakterie, které se prodávají nejčastěji ve formě kapslí v lékárnách.