Že by vás neošetřil váš praktický lékař, nehrozí. „U praktického lékaře by se to stát určitě nemuselo,“ tvrdí mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Podle něj pojišťovna doktorům platí pomocí tzv. kapitační platby.  „To znamená, že praktický lékař je placený za registrovaného pacienta paušálem a nikoliv přímo za každou návštěvu,“ řekl Blesk.cz.

Problém však může mít pacient, pokud hledá praktického lékaře. „Někteří mají plný stav a nové pacienty již neregistrují, tedy vlastně neberou,“ říká Sojka a dodává, že by se člověk měl informovat u své pojišťovny, který praktik ještě má volné kapacity.

Neakutní ošetření nebo operace mohou být odloženy

Jiná situace je u ambulantních pacientů a nemocnic. „Zde se teoreticky může stát, že kvůli pozdním platbám od zdravotní pojišťovny vás lékař nemusí ošetřit okamžitě, ale nabídnou pozdější termín. Může se tak dít u oborů, které mají pro provedení daného výkonu vyšší náklady a lékaři by je platili ze svého. Samozřejmě v neakutních případech, které pacienta neohrožují na životě a zdraví. Stejná situace může nastat i v nemocnicích, které si odsouváním neakutních plánovaných výkonů mohou chránit finance na akutní péči. Již se to v minulosti několikrát dělo,“ vysvětluje mluvčí.