Blesk minulý týden překvapilo zjištění, že potravinářská komora nesouhlasí s označováním výrobků logem, které má zaručit, že daný výrobek neobsahuje přídatné látky v podobě chemických barviv, aromat a konzervantů. Přitom taková loga mají sloužit právě spotřebitelům a ulehčit jim orientaci při nakupování. „Jen to zmate spotřebitele,“ tvrdí tisková mluvčí potravinářské komory.

Blesk si proto nechal vypracovat exkluzivní internetový on/off-line průzkum společností SANEP. Ten byl proveden na vybrané skupině 10 091 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18–69 let. Výsledky jen potvrdily to, co Blesk očekával. Český spotřebitel si dobře uvědomuje škodlivost éček. Čechům dnes rozhodně není jedno, čím si plní žaludky! 70 % lidí si myslí, že jsou éčka v potravinách škodlivá a že není v pořádku, pokud se éčka objevují i v potravinách pro děti! Stejně vysoké procento přiznalo, že má problémy se čtením etiket.

A že Češi nepotřebují znát složení výrobků? To je holý nesmysl! Skoro 65 % potvrdilo, že sledují, co výrobky obsahují. A skutečnost, že téměř 90 % lidí by si přálo na obalech logo, které by jasně označovalo, že je výrobek bez chemických přídatných látek, jenom potvrzuje, že Češi nejsou ke svému zdraví lhostejní.

Na výsledky průzkumu se podívejte v galerii:

Fotogalerie
6 fotografií