Na vznik i průběh akné má vliv hned několik faktorů. Nejčastěji postihuje oblasti kůže s vyšší koncentrací vlasových a chlupových váčků a mazových žláz. Jako je obličej, ramena, dekolt a horní polovina zad.

Proč někdo trpí na akné víc než druhý

Za problémy s akné a za vyšší produkci mazových žláz mohou mužské pohlavní hormony androgeny, které jsou nutné pro správnou funkci mnoha orgánů. Vyskytují se také v ženském organismu. Hladina těchto hormonů se u dívek a žen mění – zvyšuje se například v období dospívání i při jiných hormonálních změnách.

Pupínky nepodceňovat

Protože je akné vnímáno spíš jen jako nepodstatná a dočasná nepříjemnost, je bohužel stále zlehčováno. I když nás lidově řečené pupínky neohrožují na životě, mohou na jeho fyzickém i psychickém zdraví zanechat trvalé následky. Méně otrlí mohou mít pocity méněcennosti, stavy úzkosti až deprese.

Neléčená lehčí forma tohoto onemocnění může navíc přerůst až v těžké cystické akné, po kterém na kůži v mnoha případech zůstávají hluboké jizvy. Důležité je proto s léčbou akné neotálet a co nejdřív se svěřit do rukou kožního lékaře.

Jak probíhá léčba?

Cílem léčby akné je hlavně omezit mazotok a uvolnit rohovinu z mazových žláz. Důležité je pravidelné čištění postižených míst pomocí speciálních přípravků určených pro problematickou pleť.

U lehčích až středně těžkých forem se provádí tzv. lokální léčba. Při ní se ošetřují postižená místa speciálními krémy a gely s účinnými látkami (retinol nebo kyselina azelainová, ovocné AHA kyseliny).  První příznivé účinky se dostavují už po 6 týdnech.

Na těžší formu zabere antikoncepce

Pokud lokální léčba nezabírá nebo má pacient těžší formu akné, přistupuje se k léčbě celkové. V jejím rámci jsou pacientovi podávány léky (např. antibiotika, retinoidy). Další možností je léčba pomocí hormonální antikoncepce, která tlumí sekreci androgenů. Tento typ léčby je samozřejmě možný pouze u pacientek. První výsledky lze pozorovat po zhruba 2 až 3 měsících.

Dva nejčastější mýty o akné

1. Pupínků se zbavíme vymačkáváním

Omyl! Touto nešetrnou metodou dochází k drobným poraněným kůže, které mohou skončit jizvami. Během vymačkávání jsou rovněž zánět a bakterie zanášeny do okolních míst a způsobí další zánětlivá ložiska. Když už vymačkávat, pak u kosmetičky nebo absolvovat lékařský zákrok zvaný chemický peeling.

2. Akné léčí sluníčko nebo solárko

Po slunění sice dosáhnete tmavšího zbarvení pleti, které může působit jako krycí make-up, ale problém akné neřeší, pouze zakrývá. Když se vystavujeme slunění dlouho, dochází k zesílení rohové vrstvy kůže. Tím se organismus brání škodlivému UV záření. Zesílení rohoviny vede zase k uzavření mazových žláz a k dalšímu ještě silnějšímu zanícení.

Fotogalerie
1 fotografie