Alergická rýma je v moderní populaci velmi častým jevem. Vzhledem k tomu, že alergenů, které vyvolávají v organismu nežádoucí reakce, je celá řada, alergická rýma představuje napříč populací celoroční problém.

Nemusíte nasydnout

Typické projevy alergické rýmy jsou obdobné jako v případě rýmy klasické, způsobené nachlazením, která je obecně nejběžnější nemocí lidského organismu. Mezi tyto projevy patří otok sliznice nosu, nadměrná tvorba hlenu, které nutí postiženého k častému kýchání, smrkání, později se dostavuje slzení očí, případně ztráta čichu. Nepříjemným důsledkem těchto skutečností je také zhoršená kvalita spánku, únava a nižší výkonnost, což může představovat nepříjemnou okolnost v zaměstnání apod.

Zakročte proti rýmě

Pro boj s rýmou dnes můžete zvolit některý z řady přípravků v podobě kapek nebo sprejů, které se aplikují do nosní dutiny. Většinu z nich lze ale používat po omezenou dobu. Navíc, aby dostatečně účinkovaly, musí se dostat do styku s nosní sliznicí. Tomu může bránit zmíněná nadměrná sekrece a zasychání sekretu v nosní dutině. Jednoduše řečeno – aby takovéto léky dobře fungovaly, je potřeba je nanést na sliznici, ne do rýmy v nose. Proto je žádoucí nosní dutinu uvolnit, zbavit ji hlenu.

Síla moře

Pro tento účel je ideální použít hypertonický roztok mořské vody. Tato voda s vysokým obsahem mořské soli doslova vytáhne nadbytečnou vodu ze sliznice a dojde tak k jejímu splasknutí – nos je znovu průchodný a lze opět dýchat bez problémů. Mořská voda zároveň změkčí zaschlé sekrety, které odplaví spolu s hleny, a připraví tak prostředí, v němž mohou účinněji působit další léčebné přípravky.

Také pro děti

Výhodou  mořské vody je především to, že nemá vedlejší účinky, lze ji používat dlouhodobě, v začátcích nemoci i v jejím průběhu, a to jak u dospělých, tak u dětí. Přináší úlevu při pocitu ucpaného nosu, rýmě z nachlazení a rýmě alergického původu, při akutním zánětu nosní sliznice, zánětu vedlejších nosních dutin, ale pomoci může i při potížích s chrápáním. Je rovněž využívána i preventivně pro hygienu nosních dutin. Pro důkladné vyčištění nosu je vhodná mořská voda ve spreji, která nabízí snadnou a účinnou aplikaci.