„Konec světa už byl,“ zažertoval před pár dny v TV pořadu Všechnopárty historický klimatolog Jiří Svoboda. Moderátor Karel Šíp se ho předtím zeptal, zda věří mayským předpovědím, že konec světa nastane letos 21. prosince. Diváci se klimatologově odpovědi samozřejmě smáli, vždyť přece: Kdyby už konec světa byl, pak jak to, že jsme tady my, že.

Apokalypsa

Konec světa zjevně neznamená, že se planeta Země rozpadne v prach a rozplyne se ve vesmíru jako obláček kouře. Nejnovější výsledky zkoumání expertů ale výrok klimatologa Jiřího Svobody potvrzují. Tzv. konec světa nastal před 5200 lety, přesně jak popisují Mayové ve stejném spisu (tzv. Drážďanský kodex), v němž je předpovězena apokalypsa 21. 12. 2012.

Profesor L. Thompson z univerzity v Ohiu podrobil analýze vzorky z ledovce Quelccaya v Peru. Jasně z nich vyplývá, že před 5200 lety opravdu postihly oblast prudké klimatické změny. Během přibližně deseti dnů prý zmizela pod sněhem a ledem veškerá vegetace.

Staří Mayové ve svém kodexu (vznikl někdy kolem roku 1250 n. l.) touto gigantickou změnou klimatu datují počátek nového světa, jehož konec má nastat právě letos. Zmíněná apokalypsa, která je začátkem mayského kalendáře, se přitom dochovala na základě mayských legend. Tedy: Žádná dobrá zpráva pro optimisty. Mayové se prostě už jednou trefili.

Fotogalerie
5 fotografií