Vánoční hvězda je jednou z nejprodávanějších pokojových rostlin

Poinsettia se proslavila zejména svými červenými a zelenými listy, díky kterým je spojována s vánoční výzdobou. Už Aztékové používali tuto rostlinu na výrobu červeného barviva, v současné době je v Mexiku a Guatemale známá pod názvem Noche Buena – Štědrý den.

Jak ji správně vybrat?

Při výběru rostliny klaďte důraz na to, zda má nevyvinutá zelená poupata. U nich totiž roste pravděpodobnost, že budou kvést celé dva až tři měsíce. Nezapomeňte, že rostlina velice špatně snáší zimu, a proto byste ji neměli kupovat v tržnicích, kde je volně vystavená chladnému počasí. Vánoční hvězda navíc nabízí širokou paletu barev, ze kterých můžete vybírat – od červené, růžové a krémové až k vícebarevným formám s melírovanými listy. Nechte se okouzlit barevnou škálou této květiny!

Autor: profimedia.cz

Pěstování poinsettie

Málokdo ví, že se rostlina po odkvětu nemusí likvidovat. Pokud se chcete pokusit o její další pěstování, seřízněte ji (cca na 10 cm), dejte na světlé místo a mírně zalévejte. Podporujte její růst a každých 14 dní jí dopřejte hnojivo. Přibližně čtyři týdny před Vánocemi se o rostlinu začněte pečlivě starat. Dopřejte rostlině tmu!  A to minimálně 14 hodin denně. Uvidíte, že se vám za to odvděčí! Takto pěstovaná květina bývá vyšší i více rozvětvená na rozdíl od běžně prodávaným rostlinám.

Při práci s květinou však nezapomínejte, že z ní vytéká mléčná šťáva, která je jedovatá. Je proto vhodné si po každé práci s vánoční hvězdou pečlivě umýt ruce!

Vánoční hvězda je jedinečná rostlina, která si potrpí na rozmazlování. Pokud ji dopřejete potřebnou péči, může vám sloužit až několik let!

Tipy na vánoční dárky naleznete ZDE!