Nechcete se vzdát rybího masa, ale kapr vás omrzel?

I v našich krajinách se dají nalézt vynikající ryby, což dokazuje to, že je stále častěji můžete vídat na menu v českých restauracích! Zkuste na vánoční tabuli zařadit například candáta, který má výbornou chuť a další jeho velkou výhodou je to, že má velice málo kostí, které navíc tepelnou úpravou křehnou. Při jídle tedy nebudete muset pečlivě kontrolovat každé sousto. Neméně výrazným zástupcem českých vod je také pstruh, který je v dnešní době jednou z nejprodávanějších sladkovodních ryb. Mezi další oblíbené ryby se řadí také amur, štika, úhoř a samozřejmě již zmiňovaný kapr.

Autor: profimedia.cz

Jak správně vybírat čerstvou rybu?

V dnešní době už není problém zakoupit rybí maso na farmářských trzích, ve specializovaných prodejnách či v různých supermarketech. Při jejich nákupu je vhodné zkontrolovat čerstvost! Sledujte zejména tyto faktory:

* žábry musí mít jasně červenou barvu

* oči jsou čisté a vypouklé, nezamlžené

* maso je pevné a pružné

Chcete před svými blízkými zazářit? Vyzkoušejte tento recept na chutné filety z okouna!

cca 800g filet

sůl, kmín

čerstvé nebo sušené bylinky

citrón

máslo

Očištěné filety osolte a pokapejte citrónovou šťávou. Takto připravené je vložte do zapékací mísy vymazané máslem a posypte kmínem. Mísu vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte cca 20 minut. Pokud je potřeba, filety potírejte rozpuštěným máslem.

Znáte přísloví kuchařů? „Ryba musí třikrát plavat: ve vodě, v oleji a ve víně!“
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Víte, že rybí maso je zdrojem lehce stravitelných bílkovin a obsahuje zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny? Zařaďte ryby do svého jídelníčku, a to nejen na Vánoce!

Tipy na vánoční dárky naleznete ZDE!