Jak to tedy s tím pečením je?

Cukroví se připravovalo k oslavám nejsilnější noci roku – tedy zimního slunovratu. V tuto noc se připravovaly takzvané obřadní pokrmy, které měly sloužit jako ochrana domu a rodiny před temnými silami! K pečení tohoto „cukroví“ se používal zejména med, ořechy a sušené ovoce. Všechny tyto ochranné pokrmy se pak rozvěšovaly na ovocné stromy, chlévy a do světnic.

Autor: profimedia.cz

Cukroví v současnosti

Cukroví je jistě nezbytný aspekt pro vytvoření vánoční atmosféry. Bohužel ne každý má čas připravit je dle svých představ. Spousta z nás tedy využívá služeb různých pekáren a cukráren a nechává si cukroví upéct na zakázku nebo jej nakupuje v supermarketech. Pokud nejste zdatná cukrářka a máte s domácím pečením problémy, nezapomeňte, že vám se „zásobováním cukrovím“ určitě velice rády pomohou vaše maminky a babičky. Dbejte na to, že k vánoční tradici určitě nepatří napéct hordy cukroví všemožných druhů a každý den se jím přejídat! Tyto cukrovinky mají jen podtrhnout sváteční pohodu u vás doma…

Autor: profimedia.cz

Bleskovky – rychlé recepty na cukroví

Medvědí pracny, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky a včelí úly… Už jste tím přejedení? Co letos vyzkoušet nové recepty?

Kokosové pusinky

15 g vanilkového cukru (nejlépe třtinového)

30 g strouhaného kokosu

2 bílky

Pro výraznější vanilkovou chuť je možné přidat vanilkový lusk

*Připravte si troubu – předehřejte ji na 120 °C. Z bílků ušlehejte sníh. Poté lehce vmíchejte cukr a kokos. Na plech pak pokládejte vytvarované pusinky a nechte v troubě péct cca 30 min, dokud kokosky nezezlátnou.

Piškoty s banánem v čokoládě

3–4 banány

Čokoláda na vaření

Máslo

Piškoty

*Banány nakrájíme na plátky a pomocí párátek je spojíme s piškoty. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu. Banány s piškoty do směsi namáčíme a můžeme je posypat cukrářským zdobením nebo kokosem. Necháme v lednici zatuhnout a můžeme podávat!

Tipy na vánoční dárky naleznete ZDE!