Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hrozí vám v práci »padák«? 9 věcí, které musíte znát!

/
  • Hrozí vám šéf vyhazovem? Nemějte strach. Zákon většinou stojí na vaší straně!
    Hrozí vám šéf vyhazovem? Nemějte strach. Zákon většinou stojí na vaší straně! (profimedia.cz)
    17. září 2018 ● 14:00

    Vyhrožuje šéf ve vaší fi rmě propouštěním? Nebojte se! Nejenže ve váš prospěch hraje skvělá situace na trhu práce, kde je o každého pracanta rvačka, ale navíc jste pod ochranou zákoníku práce.

     

  • 1.

    Zaměstnanci jsou chráněni

    „V České republice je zakotvena poměrně vysoká míra ochrany zaměstnance,“ potvrzuje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS. Zákoník práce přímo vyjmenovává, kdy může dát zaměstnavatel výpověď zaměstnanci, a zároveň určuje situace, za kterých není výpověď možná. I přesto se ale vyplatí znát svá »výpovědní « práva. Podívejte se na ta nejdůležitější.

    Jak se bránit neoprávněné výpovědi?
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    O důvodech rozhoduje zákoník práce

    Šéf rozhodně nemůže propustit kohokoli a kdykoli. „Důvody, pro které může dát zaměstnavatel výpověď zaměstnanci, jsou zákoníkem práce přímo vyjmenovány a nelze se od nich odchýlit, měnit je či rozšiřovat,“ vysvětluje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS. Nejčastěji jde např. o rušení, stěhování nebo reorganizaci fi rmy, nebo o nadbytečnost.

     
    Zabránit šéfovi, aby vám dal výpověď, nemůžete. Co ale udělat můžete, je bránit se v případě, že je vyhazov neoprávněný.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Výpověď nemůžete dostat kdykoli

    V některých, přesně určených, případech chrání zaměstnance před vyhazovem tzv. ochranná doba. Je to například v době nemoci (tedy dočasné pracovní neschopnosti), při pobytu v lázních n e b o na vojenském cvičení. Před výpovědí chrání i těhotenství a doba čerpání mateřské a rodičovské dovolené.

    Kdy vám může dát zaměstnavatel výpověď během nemocenské?
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Ústní výpověď neplatí

    Ječí na vás šéf, že jste u něj skončili? Pokud vám to nedá písemně, má smůlu. „Výpověď musí být v písemné podobě a důvod výpovědi v ní musí být zcela jasně zaměstnavatelem určen a nesmí být zaměnitelný s jiným výpovědním důvodem,“ říká právnička.

    Nenechte se šéfem zastrašit.
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Odstupné se řídí délkou zaměstnání

    Dostali jste výpověď z organizačních důvodů? Pak máte nárok na odstupné! To se totiž řídí důvodem výpovědi. Svou roli ale hraje i délka pracovního poměru u daného zaměstnavatele a pohybuje se od jednoho do trojnásobku průměrného výdělku.

    Kdy vás zaměstnavatel nesmí výhodit z práce?
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Výpověď maroda »jistí« roční odstupné

    Nemůžete už zastávat své původní místo kvůli nemoci z povolání nebo pracovnímu úrazu? Pokud kvůli tomu dostanete výpověď, máte nárok na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

     

  • 7.

    Hodinový vyhazov je výjimečný

    Hrozí vám šéf »hodinovou výpovědí «? Strachy se třást nemusíte. Jde o výjimečný způsob výpovědi, například v případě nepodmíněného odsouzení za úmyslný trestný čin nebo zvlášť hrubé porušení povinností. „Může se jednat třeba o požití alkoholu v pracovní době, např. u řidiče, krádež majetku zaměstnavatele apod.,“ přibližuje JUDr. Pospíšilová.

    Na co máte nárok, když vás zaměstnavatel vyšle na služební cestu?
    Autor: Profimedia

  • 8.

    Výpovědní doba je nejméně 2 měsíce

    Výpovědní doba je stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a musí být nejméně dvouměsíční. Začíná plynout prvním dnem kalendářního měsíce, který následuje po doručení výpovědi, a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce.

    ..
    Autor: archiv

  • 9.

    S »dohodou« musíte souhlasit

    Protože výpověď často šéfa »odsoudí« k placení odstupného, často nutí podřízeného k ukončení pracovní poměru dohodou o rozvázání pracovního poměru. Pokud s ní ale souhlasíte, můžete ji uzavřít kdykoli a pracovní poměr končí ke dni, který je v dohodě uvedený.

    Autor: profimedia

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Yarda: Autor, pokud vůbec byl jako zaměstnanec, asi měl to štěstí, že se setkal jen se slušným zaměstnavatelem. Já jsem měl jinou zkušenost. Pane autore, co byste dělal, kdyby si vás majitel pozval do kanclu, dal vám podepsat okamžité ukončení pracovního poměru dohodou (samozřejmě bez odstupného) a sdělil, že když to nepodepíšete, tak si najde záminku, aby vás vyhodil pro zvlášť závažní porušení pracovní kázně? Riskoval byste nějaké tahanice s tím, že byste získal pověst potížisty? Ve firmě, kde jsem měl to potěšení být zaměstnaný se tohle dělalo běžně. Jeden se prý připravil, to jednání si nahrál a pohrozil právními kroky. Pan majitel se mu vysmál, ať to klidně zkusí, on že má všude známé. Mne tohle potkalo taky. Ale asi to se mnou nebylo tak hrozné, když se pokládala firma co jsem se tam uchytil a já jsem sháněl, kam se vrtnout, nabídli mi, jestli bych se nechtěl vrátit. Protože jsem zrovna nic jiného neměl, tak jsem se tam vrátil a až do důchodu jsem tam vydržel.

(18. 09. 2018 10:21)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy