Nervy na pochodu mají už předem hlavně lidé, kteří žádají o přídavky na děti nebo příspěvek na bydlení. Život jim zkomplikovala novela zákona o státní sociální podpoře. O peníze od státu musí žádat každého čtvrt roku a dokládat k tomu své příjmy. Dříve to stačilo jen jednou ročně. Největší dosavadní »masakr« byl kvůli tomu na začátku ledna, kdy se na úřady práce nahrnuly desetitisíce žadatelů o dávky. Báli se, že pokud dorazí jen o pár dnů později, přijdou o peníze. Výsledkem byly dlouhé fronty, vytočení klienti a úředníci zavalení prací. Vedení úřadu práce se proto snaží případné dubnové fronty minimalizovat. „Uzpůsobíme pracovní dobu,“ slibuje Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR. Navíc pak úřady práce využijí informační pracovníky nebo asistenty prevence kriminality k »řízení« pořadí ve frontách a zajišťování toho, aby těhotné ženy, klienti se zdravotním postižením nebo maminky s malými dětmi dlouho nečekali.

Jak se vyhnout čekání

*Nespěchejte

Na úřad práce kvůli žádosti o dávku nebo dokládání příjmu není třeba chodit hned první dubnový týden. „Je možné si požádat kdykoliv během celého měsíce a o dávku nepřijít,“ vysvětluje mluvčí Beránková. Dávka se totiž vyplácí i zpětně (ale jen maximálně za 3 měsíce).

*Nečekejte na úředníka

Čekat ve frontě je často zbytečné. Na webu (http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/vzory-vyplnenych-formularu ) i v prostorách úřadů práce jsou k dispozici vzory vyplněných žádostí. Stačí se jimi řídit.

*Pomůžou informační centra

Na některých úřadech práce jsou informační centra. Jejich pracovníci vám s vyplněním žádosti můžou pomoct.

*Zavolejte na call centrum

Formulář žádosti si můžete v klidu vyplnit doma. Nevíte si rady s vyplněním? S obecnými dotazy vám pomůže i Call centrum úřadu práce (telefon

844 844 803; volat je možné v pondělí a ve středu 8 – 17 hod., úterý a čtvrtek 8 – 15 hod., pátek 8 – 13 hod.). Dotazy je možné posílat i na e-mail kontaktni.centrum@mpsv.cz nebo callcentrum@mpsv.cz.

*Zkuste podatelnu nebo poštu

Zvládli jste žádost vyplnit sami? Můžete ji odevzdat přes podatelnu úřadu práce nebo zaslat poštou. Pokud byste něco vyplnili špatně, úředníci vás sami zkontaktují.

*Objednejte se

Zjistěte si, jestli na vašem úřadu nefunguje systém online objednávání. Pak už stačí si jen »zamluvit« konkrétní termín. Pokud to úřad práce nenabízí, informujte se, jestli není možné se objednat osobně.

Víte, že…

Úřad práce vyplatil v únoru 222 706 přídavků na dítě a 157 869příspěvků na bydlení?

Co se změnilo

Přídavek na dítě

*Od ledna na něj dosáhne více rodin, protože se zvýšila potřebná hranice příjmu z 2,4 na 2,7násobek životního minima. Šanci tak mají i rodiny, kde rodiče pracují, ale mají nižší příjmy.

*Místo ročních příjmů je třeba dokládat příjmy za předchozí čtvrtletí.

*Rodiče, (aspoň jeden z nich) kteří splní zákonem dané podmínky, berou o 300 korun na dítě více.

Příspěvek na bydlení

*Nově je nutné přesněji dokládat náklady na bydlení, které musí být rozepsané na jednotlivé položky.

*U všech jednotlivých položek musí být uvedené, jestli jsou nebo nejsou náklady placené zálohově a vyúčtování záloh podat minimálně jednou ročně.

*Nárok na vyplácení peněz se posuzuje každé čtvrtletí.